Βοηθός Ερντογάν: Χωρίς τη Ρωσία ήταν αδύνατες «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας»



Απρίλιος 1, 2018. 08:42

Βοηθός του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίσθηκε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας» στη Συρία θα ήταν αδύνατες χωρίς τη ρωσική συνεργασία,  αναφέρει το Sputnik.



Μιλώντας σε συνέντευξη του στο CNN Turk, ο Ιλνούρ Τσεβίκ, βοηθός του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία διεξήχθησαν με την υποστήριξη της Ρωσίας.


Μιλώντας για τις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας, ο Τσεβίκ έδωσε έμφαση στην στήριξη  της Ρωσίας.

«Πρόσφατα, η Ρωσία απέδειξε τη μεγάλη αποτελεσματικότητα των ενεργειών της, δείχνοντας την πιο φωτεινή πλευρά της. Η προσωπική εκτίμησή μου για αυτήν τη διαδικασία είναι 10 στα 10. Οι επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας» διεξήχθησαν χάρη στη στήριξη της Ρωσίας.


Εάν η Ρωσία δεν είχε ανοίξει τον εναέριο χώρο, δεν θα μπορούσαμε όχι μόνο να εισέλθουμε στο Αφρίν και στην Αλ Μπαμπ, δεν θα μπορούσαμε να απογειώσουμε ούτε ένα drone», υπογράμμισε.


Τον Ιανουάριο του 2018, ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στη βόρεια Συρία σε μια επιχείρηση που ονομάστηκε «Κλάδος Ελαίας» στην περιοχή του Αφριν και στο Ταλ Ριφάατ.


Η εισβολή, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα, ήταν μια επίθεση εναντίον του Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης ( PYD) και των ενόπλων Ομάδων Λαϊκής Προστασίας ( YPG) και των θέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που περιέβαλαν τη συριακή πόλη Αφρίν.


Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» ήταν μια διασυνοριακή επιχείρηση 2016-2017 από τον τουρκικό στρατό και την υποστήριξη από αυτόν,  ανταρτικών ομάδων του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, με επίσημο στόχο την καταπολέμηση του ‘Ισλαμικού κράτους’ αλλά πραγματικό κατά των Κουρδικών Συριακών Δυνάμεων στην περιοχή. Στις 29 Μαρτίου 2017, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε επισήμως ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»  ‘ολοκληρώθηκε με επιτυχία’.


(Στοιχεία από το ρωσικό sputniknews.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr