Σκόπια: Μια λύση στο όνομα που δεν θα προσβάλει τον άλλον, λέει Έλληνας συγγραφέας



Απρίλιος 9, 2018. 20:40

Ο Νίκος Μέρτζος, Έλληνας συγγραφέας, ιστορικός, δημοσιογράφος, πρώην σύμβουλος πολλών πρωθυπουργών της Ελλάδας και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ζητά να επιλυθεί το πρόβλημα μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας και οι θέσεις του συμπίπτουν με αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης-  μια συμφωνία με ένα σύνθετο όνομα, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



«Είναι απαραίτητο να βρούμε μια λύση. Αυτό έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 1992-93. Τότε μίλησα με τον Γκλιγκόροφ, ήμασταν πολύ κοντά, λέει ο Μέρτζος σε μια συνομιλία του με τον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων των Σκοπίων.


Πιστεύει ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε το ένα έθνος να μην προσβάλει το άλλο. Ειδικά, το ισχυρότερο να μην προσβάλει το αδύναμο, αλλά και οι αδύναμοι να δείξουν κατανόηση, να δείξουν αληθινή φιλία. Είμαι βέβαιος, από ότι έχω περάσει στη ζωή μου, εάν θα επιτευχθεί συμφωνία, θα είναι μια ειλικρινής συμφωνία».


Ο Μέρτζος,  ζητά να επιλυθεί το όνομα και η θέση του συμπίπτει με αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης- μια συμφωνία ενός σύνθετου ονόματος.


«Η λύση πρέπει να είναι μια σύνθετη ονομασία. Φωνάζουμε η Μακεδονία είναι ελληνική, εγώ είμαι Μακεδόνας- Έλληνας, ο Μπορίσοφ είναι Μακεδόνας-Βούλγαρος. Υπάρχουν Εβραίοι-Μακεδόνες. Θέλετε το μονοπώλιο, αυτό-προσδιοριστείτε όπως θέλετε, αλλά να υπάρχει διαφορά μεταξύ μας», λέει ο Μέρτζος.

(Στοιχεία από expres.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr