Πυραυλική επίθεση ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατά της Συρίας



Απρίλιος 14, 2018. 09:39

Πληροφορίες από ανεπιβεβαίωτες αναφορές  έκαναν γνωστό ότι στρατιωτικές βάσεις της Συρίας χτυπήθηκαν  από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Το Reuters  αναφέρει ότι επλήγη και ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας στην περιοχή της Δαμασκού.



Μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή, η επίθεση κατά της Συρίας άρχισε πρωινές ώρες του Σαββάτου.


Το Reuters επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις έγιναν στη Δαμασκό και στις γύρω περιοχές.


Ο συριακός στρατός ανταποκρίθηκε στις αεροπορικές επιθέσεις με αντιαεροπορικά όπλα. Συνολικά 20 πύραυλοι αναχαιτίσθηκαν από το συριακό στρατό.


Λίγες ώρες μετά τα πυραυλικά χτυπήματα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είχαν στοχεύσει τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές υποδομές.


Ο ρωσικός στρατός ανέφερε, επίσης, ότι κανένας από τους πυραύλους κρουζ του δυτικού συνασπισμού δεν εισήλθε στη ζώνη που καλύπτουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας που προστατεύουν τις βάσεις Ταρτούς και Χμέιμιμ.


Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι η επίθεση αφορούσε πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ, τους ίδιους πυραύλους που οι ΗΠΑ είχαν ρίξει στη Συρία ως απάντηση στη φερόμενη χημική επίθεση τον Απρίλιο του 2017.


Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η επιχείρηση ‘συνδέθηκε ειδικά’ με εγκαταστάσεις χημικής έρευνας και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χημικών. Τρεις κύριοι χημικοί χώροι είχαν μπει στο στόχαστρο μαζί με το κέντρο διοίκησης.


Τόσο η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκαναν δηλώσεις που ανέφεραν ότι διέταξαν τις δυνάμεις τους να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις.


Ο Τραμπ αργά την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα δώσει το πράσινο φως για ένα πυραυλικό χτύπημα.


(Στοιχεία από Reuters, sputniknews.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr