Τουρκία: Η μοναδική κουρδική εφημερίδα κυκλοφόρησε με φωτοτυπίες το τελευταίο φύλλο της



Απρίλιος 3, 2018. 19:16

Η μοναδική εφημερίδα στην κουρδική γλώσσα «Welat» στην Τουρκία δεν κατάφερε να εκτυπωθεί πουθενά στη χώρα, αφού τα πιεστήρια εφημερίδων αρνούνται να την τυπώσουν λόγω της απαγόρευσης από το τουρκικό καθεστώς.



Ο εκδότης της εφημερίδας αναγκάσθηκε να βγάλει φωτοτυπίες τα φύλλα της εφημερίδας και να τα αποστείλει στους συνδρομητές.


Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα, δημοσιογράφοι του Ντιγιαρμπακίρ,  δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι ‘στην Τουρκία υπάρχει μια λογοκρισία και καταπίεση άνευ προηγουμένου και είναι η χειρότερη από την δεκαετία του ’90, κυριαρχεί ο εκφοβισμός και η λογοκρισία  που έχουν φθάσει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα».



Ο εκδότης της ‘Welat’ Ζεϊνέλ Αμπιντίν Μπουλούτ, δήλωσε ότι η εφημερίδα με την καταπίεση που υπάρχει θα οδηγηθεί σε κλείσιμο και δεκάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

«Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια ημι-ανοιχτή φυλακή για τους δημοσιογράφους», τόνισε ο Μπουλούτ, προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν την αφομοίωση των Κούρδων, επισημαίνοντας ότι η εφημερίδα του είναι μια διαφορετική φωνή  που υπερασπίζεται τη διατήρηση του κουρδικού πολιτισμού και την κουρδική γλώσσα».



Πρόσθεσε ότι οι διανομείς της εφημερίδας συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν όλα τα αντίτυπα της εφημερίδα σε πολλές πόλεις από την τουρκική αστυνομία η οποία έκανε πολλά μπλόκα για τον εντοπισμό των διανομέων της και τα φύλλα της εφημερίδα κάηκαν.


Ο ίδιος δήλωσε ότι ο μόνος δρόμος για τη διατήρηση της εφημερίδας είναι η ψηφιακή μορφή της, αφού η έντυπη απαγορεύεται από το τουρκικό καθεστώς.


(Στοιχεία από bbc.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr