Η «Τρικυμία» μεταξύ Τιράνων και Αθήνας



«Τίρανα Αθήνα ‘θάλασσα’ με προβλήματα»


Απρίλιος 1, 2018, 23:02

Τίρανα.
 
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Τίρανα που είχε προγραμματισθεί για τις αρχές Απριλίου αναβλήθηκε για λίγους μήνες αργότερα και αντικαταστάθηκε με μια επίσκεψη αστραπή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά την Πέμπτη.

 Αλλά, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι διπλωμάτες των δύο χωρών είναι αισιόδοξοι ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία και θα επιλυθούν όλα τα ζητήματα που τίθενται στο διμερές στρογγυλό τραπέζι, το ζήτημα των τσάμηδων παραμένει αμετάβλητο και ανύπαρκτο για την Ελλάδα, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


Έλληνας δημοσιογράφος από κανάλι της ΕΡΤ,  που ακολούθησε τον Νίκο Κοτζιά (γράφει το δημοσίευμα) και μίλησε με αλβανούς δημοσιογράφους  έκανε γνωστά το εξής: 


«Οι τσάμηδες ήταν μια ομάδα στην Ελλάδα, η οποία κατά τα έτη 1941 έως 1945 είχε επιλέξει τη χαμένη πλευρά (των ναζιστών) αλλά εμποτισμένη με αυτήν (την ιδεολογία) κάηκε.


Έχω μιλήσει με τους τσάμηδες στην Αλβανία. Συμμετείχα επίσης σε δραστηριότητες και είχα πάρει πολλές συνεντεύξεις το 2007. Όταν τους ρώτησα γιατί δεν πήγατε στα δικαστήρια είπαν ότι δεν είχαν πρόσβαση στις κτηματολογικές πράξεις της Ηγουμενίτσας. Αργότερα, έμαθα ότι ένας από τους κύριους λόγους που δεν πήγαν στα (διεθνή) δικαστήρια ήταν πολύ απλός, επειδή θα έχαναν τη δίκη.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς το δικαστήριο έχει μελετήσει στο παρελθόν την περίπτωση της Τσεχοσλοβακίας και των Σουδητών, η οποία είναι μια παρόμοια περίπτωση και δεν μπορεί να εξετάσει θέματα τα οποία χρονολογούνται πριν από το 1952», αναφέρει ο συντάκτης του αλβανικού ‘Vizion Plus’.


Πιστεύω ότι η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας είναι μια σημαντική πράξη, δεδομένης της εμπειρίας της Κροατίας για την ένταξή της στην ΕΕ.


Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί χώρες που έχουν ανεπίλυτα σύνορα με τα κράτη μέλη. Αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί. Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι εντελώς διαφορετικές. Νομίζω  ότι μια μεγάλη δυσκολία που πρέπει να ξεπερασθεί είναι η κόκκινη γραμμή της Αλβανίας. Αυτή είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.


Αλλά, ενώ το τσάμικο είναι ένα κλειστό κεφάλαιο, η Αθήνα  απαιτεί σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας που ζει στο νότο της χώρας. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που θέτει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Λυπούμαστε για τη ρητορική ορισμένων πολιτικών της Αλβανίας, όπως την ακούμε όταν πηγαίνουμε είτε στο Αργυρόκαστρο είτε στους Αγίους Σαράντα. 

Τα παράπονα είναι σχετικά με τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία των ανθρώπων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. 

Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για αυθαίρετη συμπεριφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης και αν πάμε στη Χιμάρα, όπου εκεί υπάρχει ελληνική εθνική μειονότητα θα δούμε αυθαιρεσίες και αλαζονεία από την κεντρική κυβέρνηση που παραβιάζει ακόμη και τα θρησκευτικά ιδρύματα της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, προκαλώντας  μια αρνητική εντύπωση πέρα από την ορθόδοξη κοινότητα που δημιουργεί προβλήματα και ανησυχίες.


Αυτά όλα επηρεάζουν την κυβέρνηση της Αθήνας, αλλά δημιουργούν και αρνητικό κλίμα στις διπλωματικές υπηρεσίες των Βρυξελλών».


(Στοιχεία από mapo.al)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr