Σκόπια: Η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει μνημείο Βούλγαρου- κοντά στη Δοϊράνη



Απρίλιος 15, 2018. 20:08

Σκόπια.

«Η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει μνημείο Βούλγαρου ήρωα. Η πύλη Λίντερ δημοσίευσε σήμερα έγγραφο της βουλγαρικής πρεσβείας, που ζητά βοήθεια από τις αρμόδιες αρχές για την ανακατασκευή του μνημείου   του συνταγματάρχη Κονσταντίν Καβαρνάλιεφ κοντά στη λίμνη
Δοϊράνη», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα



 Το 1916, όταν η περιοχή καταλήφθηκε από το Βασίλειο της Βουλγαρίας, προς τιμήν του Κονσταντίν Καβαρνάλιεφ αναγέρθηκε μνημείο στο χώρο που είχε παλαιότερα θαφτεί. Το μνημείο τοποθετήθηκε σε ένα μικρό λόφο δίπλα στο δρόμο προς το Βαλάντοβο, 3-4 χιλιόμετρα από την Δοϊράνη και το σχήμα του έμοιαζε με αυτό του μνημείου του Βασίλ Λέφσκι στη Σόφια και του τσάρου του ελευθερωτή.


Στην επιστολή που δημοσιεύεται στα μέσα ενημέρωσης, η Βουλγαρία ζητά βοήθεια και εκφράζει την ετοιμότητά της να τοποθετήσει στο ίδιο σημείο ένα αντίγραφο του μνημείου.


Το μνημείο κατεδαφίσθηκε το 1966 κατά τη διάρκεια της δράσης, όπως λένε τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης,  για την καταστροφή όλων των βουλγαρικών στρατιωτικών μνημείων στη Γιουγκοσλαβία.


Το αίτημα για την επιστροφή του μνημείου βασίζεται στην υπογραφή της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την αναθεώρηση της ιστορίας των δύο κρατών.


Οι αρχές των Σκοπίων, αξιολογούν τη συμφωνία ως θετική, αν και οι Βούλγαροι αξιωματούχοι έχουν  ζητήσει επανειλημμένα τη διαγραφή γεγονότων από τα ιστορικά σχολικά βιβλία.


Το κοινό εικάζει ότι  πίσω από την  ανακατασκευή του μνημείου,  βρίσκεται ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η ιστορία των «μακεδόνων» των Σκοπίων είναι πλαστή.


Μάλιστα αντιδρώντας στην απόφαση  του υπουργού Παιδείας μας  ότι δεν θα υπάρξει αναθεώρηση των ιστορικών σχολικών βιβλίων, ο Κοβάτσεφ έγραψε στο προφίλ του στο Facebook «δεν καταλαβαίνουμε τους πρώην κομμουνιστές του Τίτο! Με τόσα ψέματα στα βιβλία, τόσο στα Σκόπια όσο και στη Βουλγαρία, αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί», έγραψε ο Κοβάτσεφ, σύμφωνα με το δημοσίευμα  της σκοπιανής τηλεόρασης ‘Αλφα’.


(Στοιχεία από alfa.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr