Η Βουλγαρία βιάζεται να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ



«Εμπειρογνώμονες της ΕΕ συστήνουν στη Βουλγαρία να μην βιάζεται για ένταξη στη ζώνη του ευρώ», γράφει το Tass

Απρίλιος 27, 2018. 20:59
Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν στη Βουλγαρία να μην βιάζεται για ένταξη στη ζώνη του ευρώ.


Αυτό απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ,  ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Χρηματοδοτικές Υποθέσεις Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί.


«Προτείνω να μην μιλάμε τώρα για το χρονοδιάγραμμα και τα όρια της προσχώρησης της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα, ίσως πολύ γρήγορα, εντάχθηκε και έπεσε σε κατάσταση κρίσης.


Η Βουλγαρία θα πρέπει να ενταχθεί (στην ευρωζώνη),  ισχυρή, και γι’ αυτό  χρειάζεται χρόνο», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.


«Το κύριο πράγμα που είναι απαραίτητο είναι να επιτευχθεί σύγκλιση- η οικονομία σας πρέπει να προσεγγίσει τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και οι επενδύσεις πρέπει να είναι ισχυρές», πρόσθεσε.

 «Καλωσορίζουμε τον ενθουσιασμό σας, αλλά ας μην βιάζεστε, πρέπει να σεβόμαστε και να πληρούμε τα κριτήρια για ένταξη στη ζώνη του ευρώ».


«Η Βουλγαρία δεν είναι ακόμη έτοιμη για τη ζώνη του ευρώ και χρειάζεται τεχνική και πολιτική υποστήριξη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στη συνέντευξη Τύπου.


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει τη Βουλγαρία σε αυτήν την πορεία, αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Πρέπει πρώτα να εισάγετε το σύστημα του ευρωπαϊκού μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM 2) και στη συνέχεια, σε δύο χρόνια, να κάνετε αίτηση για τη ζώνη του ευρώ».


Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του θα εισέλθει στη ζώνη αναμονής ERM 2 στους επόμενους μήνες όπως είναι απαραίτητο και τόνισε ότι εδώ και χρόνια το βουλγαρικό νόμισμα είναι σταθερό σε σχέση με το ευρώ.


(Στοιχεία από TASS)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr