Επιστολές Μάθιου Νίμιτς σε Ντιμίτροφ και Κοτζιά εν όψει της συνάντησης στην Οχρίδα


«Ο Νίμιτς με επιστολές προς τον Ντιμίτροφ και Κοτζιά, παραμονές των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στην Οχρίδα»


Απρίλιος 10:2018. 20:07


Επιστολές έστειλε ο Μάθιου Νίμιτς προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμίτροφ την Παρασκευή εν όψει της συνάντησής τους την Πέμπτη στην Οχρίδα που θεωρείται σημαντική για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος.


   Τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με την σκοπιανή Sitel το πρώτο κεφάλαιο που αναφέρεται στο όνομα, φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό με μία λέξη αλλά υπάρχει ακόμη διαπραγμάτευση εάν θα μεταφράζεται.


Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται ως προς τη χρήση του και αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης.


Τα Σκόπια δεν θέλουν να προβούν σε συνταγματικές αλλαγές και να διαπραγματευθούν στη διατήρηση του ονόματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για εσωτερική χρήση.


Ως στοιχείο για την εμμονή αυτή εκτός από τη θέση των Σκοπίων αναφέρεται ότι πάνω από 137 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και μεταξύ αυτών βρίσκονται μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Γερμανία που αναγνώρισε de facto τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».


Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τους μακεδόνες 
 

Ως προς τη γλώσσα και την ταυτότητα αναφέρεται ότι η Ελλάδα αναγνώρισε έμμεσα την ύπαρξη της «μακεδονικής» ταυτότητας των κατοίκων της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας,  όπως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρας δήλωσε στο Βελιγράδι ότι «δεν είμαστε οι μόνοι Μακεδόνες».


Για τη γλώσσα, αναφέρεται ότι αυτή έχει αναγνωρισθεί  από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1977.
Επίσης, η συντομογραφία (FYROM)  έχει  αναγνωρισθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση το 1992. Η αντικατάστασή της θα κοστίσει πολύ και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων και συνεπώς  δεν αναμένεται κάποια αλλαγή εν μία νυκτί.


 Εθνικό συμφέρον η επίλυση του ονόματος
 

Τέλος, αποστέλλεται ένα μήνυμα στους Έλληνες βουλευτές, όταν η συμφωνία θα αντιμετωπισθεί στο Κοινοβούλιο, να θεωρήσουν ότι πρόκειται για απόφαση εθνικού συμφέροντος, γιατί  μεταξύ εκείνων που δεν επιθυμούν συμφωνία με τα Σκόπια είναι η Ρωσία και η Τουρκία, σημειώνει το δημοσίευμα.


(Στοιχεία από sitel.com.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr