Σκόπια-Ελλάδα: Πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά υπάρχουν δύσκολα θέματα προς επίλυση



Απρίλιος 12, 2018. 19:09


«Πρόοδος έχει σημειωθεί σε ορισμένα θέματα που έχουν ήδη ωριμάσει, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ, μετά τη σημερινή συνάντηση στην Οχρίδα (Αχρίδα)  με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.


Ο Ντιμίτροφ δήλωσε ότι έγιναν ανοικτές και ειλικρινείς συνομιλίες και ότι για πρώτη φορά αφορούσαν το χρονοδιάγραμμα και τα βήματα για την εφαρμογή της πιθανής συμφωνίας.


«Ήταν μια συνομιλία χωρίς αντιπερισπασμούς, με μεγάλη κατανόηση των αναγκών του άλλου, και η κύρια πρόκληση μας είναι πώς να συγκεντρώσουμε τις κυριότερες ανησυχίες και των δύο πλευρών και να βρεθεί ο συνδυασμός που θα προσφέρει σε αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας των Σκοπίων.


Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ομάδων εργασίας των δύο υπουργείων, αποτελούμενων από ανώτερους διπλωμάτες, οι οποίοι, με βάση την πρόοδο των συνομιλιών της Βιέννης, εναρμονίζουν, πρακτικά, το κείμενο της μελλοντικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς. 

Οι διπλωμάτες εργάζονται επίσης σε ένα κείμενο που εμποδίζει τον αλυτρωτισμό και από τις δύο πλευρές και από τμήματα του προοιμίου πιθανής διμερούς συμφωνίας.


Από την πλευρά του, ο Κοτζιάς αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τόσο στο επίπεδο των υπουργών όσο και στις ομάδες εργασίας.


«Υπάρχει πρόοδος. Σήμερα κάναμε ένα θετικό βήμα και ελπίζουμε ότι θα διευκολύνουμε τα δύσκολα προβλήματα. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που σχετίζονται με το παρελθόν και προκαλούνται από άλλους, αλλά αυτό είναι το έργο της διπλωματίας», δήλωσε ο Κοτζιάς.


Για τις σημερινές συνομιλίες, ο Ντιμίτροφ και ο Κοτζιάς θα ενημερώσουν τους πρωθυπουργούς Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα.


Ανακοίνωσαν ότι η διαδικασία θα συνεχισθεί και ότι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν πάλι στις 3 και 4 Μαΐου στο Σούνιο, κοντά στην Αθήνα.


Εν τω μεταξύ, παραμένουν σε επαφή και, όπως επεσήμαναν, μόλις υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, θα ενημερώσουν το κοινό.


(Στοιχεία από mia. mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr