Ο Ζάεφ άλλαξε τη θέση του: Το άνοιγμα του Συντάγματος είναι πολύ πιθανό



Το Σύνταγμα των Σκοπίων σίγουρα θα αλλάξει με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και θα μπορούσε να εξετασθεί το ενδεχόμενο μιας  πρόσθετης εγγύησης για τους πολίτες της Ελλάδας


Απρίλιος 30, 2018. 20:57

Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός  σημείωσε σήμερα μια διευκρίνιση σχετικά με τη χθεσινή δήλωση με τη δυνατότητα αλλαγής του Συντάγματος ως ευκαιρία για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.

Άφησε περιθώρια για πρόσθετες διαπραγματεύσεις  με τη δυνατότητα αλλαγής του Συντάγματος, ως στόχου της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος; 

Ο Ζάεφ είπε ‘όχι’- αν είπε κάτι τέτοιο πιθανόν εννοούσε ενδεχόμενες αλλαγές, γιατί η χώρα σίγουρα θα χρειασθεί να ανοίξει το Σύνταγμα πριν από την ένταξη της στην ΕΕ, όπως κάθε κράτος – μέλος.
«Όσον αφορά τις πρόσθετες εγγυήσεις ή κάτι που είναι σημαντικό για τους πολίτες της Ελλάδας, το οποίο είναι παράπλευρο, τότε θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία.


Είμαι ένας άνθρωπος που αναζητά όλους τους δυνατούς δημιουργικούς τρόπους για την εξεύρεση της λύσης, γνωρίζοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση εάν ψηφισθεί από τα θεσμικά όργανα στην Ελλάδα και εάν οι θεσμοί της χώρας μας ψηφίσουν την απόφαση αυτή. Μάλλον έλεγα για τις πιθανές εκδοχές του τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον με την τελική επιθυμία να βρεθεί μία λύση, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα που πρέπει να διατηρηθούν», λέει ο Ζάεφ.


Αναλύοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, η πρώην βουλευτής του SDSM και ηθοποιός Σοφία Κούντοφσκα έγραψε στο προφίλ της στο Facebook.


 «Σε αντίθεση με την αισιοδοξία της κυβέρνησης, η Ελλάδα στέλνει και άλλα μηνύματα. Στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή, Μαρία Σπυράκη, η οποία είναι επίσης εκπρόσωπος της αντιπολιτευτικής Νέας Δημοκρατίας, δεν άρεσε  το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τούσκ στην επίσκεψή του στα Σκόπια μίλησε για ‘μακεδονική’ γλώσσα.


Σε επιστολή της που απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ρωτάει ποια είναι τα γεγονότα που του δίνουν το δικαίωμα να προβλέψει την αναγνώριση της γλώσσας της πΓΔΜ από την Ελλάδα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων;


Εν τω μεταξύ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Η επόμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των Σκοπίων και της Ελλάδας, Νιμίτροφ και Κοτζιά θα γίνει αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο πλαίσιο της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών από Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία και Ελλάδα.


(Στοιχεία από την σκοπιανή Alfa TV)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr