«Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;»


"Που είναι δυνατόν ένα 'θερμό επεισόδιο' στο Αιγαίο", γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα


Απρίλιος 10, 2018. 20:59


Ο όρος «θερμό επεισόδιο» έχει εισέλθει δυναμικά στη δημόσια σφαίρα, καθώς η κρίση με την Τουρκία δεν φαίνεται να έχει διέξοδο, αλλά αντίθετα, κλιμακώνεται.


Η έννοια αυτή αναφέρθηκε στην κρίση κοντά στις βραχονησίδες Ίμια το 1996, και την ίδια στιγμή ενισχύει το σύνδρομο άγχους, όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και μεταξύ των πολιτικών.


Επιπλέον, τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί ολοένα ισχυρίζονται ότι η πιθανότητα ενός «θερμού επεισοδίου» είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη.



Το περιστατικό με το ελληνικό πλοίο κοντά στα Ίμια τον περασμένο μήνα, η σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτών στο Έβρο καθώς και η εμπόδιση από τουρκικό πολεμικό πλοίο ενός σκάφους γεωτρήσεων της ιταλικής εταιρείας ENI, για αναζήτηση φυσικού αερίου, στην κυπριακή οικονομική ζώνη, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης.


Το τελευταίο επεισόδιο με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής σε ένα νησί, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ήδη ένας «υβριδικός πόλεμος» που ξεκίνησε από την Τουρκία προς την Ελλάδα.


Η αξιολόγηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, είναι ότι η Τουρκία θα επιδιώξει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο Πέλαγος, φέρνουν το υπουργείο Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας σε κατάσταση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχούσες προκλήσεις  ακόμη και ‘θερμού επεισοδίου’ που θα προκαλέσει  η ίδια.


Οι επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας έχουν έναν επιδιωκόμενο σκοπό- να κόψουν την Ελλάδα από το ενδιαφέρον της  για την κυπριακή ΑΟΖ.


Με αυτήν την έννοια, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, οι Τούρκοι να επιδιώξουν κάποια εκτροπή σε μια εποχή που ο διεθνής παράγοντας δεν φαίνεται αποτρεπτικός.


Οι Δυτικοί είναι εναντιωμένοι με τον Ερντογάν, αλλά δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία. Το φλερτ  με τον Πούτιν, κυριάρχησε στη διεθνή σκηνή τις τελευταίες ημέρες, είναι ο νέος εφιάλτης για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.


Σε αυτήν την ασταθή κατάσταση, το «θερμό επεισόδιο» δεν είναι αδύνατο. 

Το Γενικό Επιτελείο δεν το αποκλείει. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες από το 1996, όταν η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονταν στο χείλος του πολέμου για τα δύο εγκαταλελειμμένα νησιά-βραχονησίδες Ίμια, η ανησυχία δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη.


Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης του υπουργού Άμυνας με τους επικεφαλής των τριών τύπων των ενόπλων δυνάμεων, όπου συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για το τι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ένοπλες δυνάμεις κατά τους προσεχείς μήνες.


Αναγνωρίζεται ότι η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο δεν είναι επωφελής για την Ελλάδα. Η ελληνική αποτρεπτική δύναμη έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, και όλα δείχνουν ότι το επόμενο έτος η διαφορά θα ανοίξει ακόμη περισσότερο.


Ωστόσο, οι ελληνικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν 
 καταστροφικά χτυπήματα από μια πιθανή εισβολή, ανεξάρτητα από την έκβαση της σύγκρουσης.


Εάν στα νησιά ή στις βραχονησίδες γίνει επίθεση από την Τουρκία, η προστασία τους αναμένεται να ληφθεί με ειδικούς κομάντος της ΜΑΚ, που ιδρύθηκε το 1997, ως αποτέλεσμα της κρίσης κοντά στα Ίμια.


Η ομάδα στελεχών της Ελλάδας έχει αναπτύξει σενάρια σχετικά με το που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.


Τρεις είναι οι περιοχές που η Τουρκία έχει θέσει ως στόχους της 


Η πρώτη βρίσκεται στο κεντρικό Αιγαίο και κοντά στα νησιά Οινούσσες, Χίος, Λέσβος.

Η επιλογή αυτή έγινε γιατί εάν η τουρκική πλευρά θέσει υπό τον έλεγχό της ένα μικρό νησί, όπως το νησάκι της Παναγιάς κοντά στις Οινούσσες, θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό τετελεσμένο γεγονός το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει για να να αναγκάσει την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι από μια μειονεκτική θέση.


Η δεύτερη αμφισβητήσιμη περιοχή βρίσκεται κοντά στα νησιά Ίμια. Αυτά είναι τα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, που συχνά βρίσκονται σε άτυπο ναυτικό αποκλεισμό από την τουρκική πλευρά.


Το τρίτο επίμαχο είναι το νησί του Καστελόριζου,  το οποίο τον τελευταίο καιρό βρίσκεται συνεχώς υπό ιδιόμορφο ναυτικό αποκλεισμό και τα τουρκικά πλοία δεν σταματούν εκεί να διεξάγουν ασκήσεις και να διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο έντασης.


Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή υπάρχει μόνιμη παρουσία των ελληνικών υποβρυχίων.


Και στα τρία μέρη υπάρχει μεγάλη αναταραχή και προκλήσεις. Σε αυτές τις περιοχές έχουν ήδη καταγραφεί πολυάριθμες παραβιάσεις του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων και τεταμένη κατάσταση σε σχέση με τη θάλασσα μεταξύ των πλοίων της τουρκικής ακτοφυλακής και της ελληνικής λιμενικής αστυνομίας ή του Ναυτικού.


Η αύξηση των περιπολικών σκαφών σε αυτό το μέρος του Αιγαίου, είναι ένα από τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση της Αθήνας. Η ελληνική  αντιαεροπορική άμυνα βρίσκεται επίσης σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.


Αυτός ο «υβριδικός πόλεμος» που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θεωρείται πιθανό η Τουρκία, όχι μόνο θα δημιουργήσει κάποιο είδος επεισοδίου, αλλά θα ανοίξει συγχρόνως τη στρόφιγγα  του κύματος των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνικά νησιά.


 Τις τελευταίες ημέρες, κύριο μέλημα της ελληνικής πλευράς είναι η σημαντική αύξηση του αριθμού των αφίξεων αλλοδαπών στα νησιά. Η ανησυχία ενισχύεται από την καλοκαιρία.


Σύμφωνα με πληροφορίες σοβαρής μελέτης, υπάρχει το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν απόβαση σε κάποιο ελληνικό ακατοίκητο νησί ή βραχονησίδα και αυτή η εισβολή δεν είναι κατ’ανάγκη από στρατιώτες, αλλά από αλιείς και βοσκούς που θα προστατεύονται από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις.


(Στοιχεία από БТА, dnes.dir.bg) 


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr