«Η Τουρκία δεν επιλέγει, πια, Ανατολή ή Δύση»



Η επικεφαλής των διεθών σχέσεων της τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν είναι αναγκασμένη να επιλέξει μεταξύ Ρωσίας ή ΗΠΑ»


Απρίλιος 30, 2018. 21:50

Η Αϊσέ Σοζέν Ουσλουέρ, επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων στην προεδρική διοίκηση της Τουρκίας, είπε ότι η τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, καθώς και η πιο σημαντική συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν στην Άγκυρα στις αρχές Απριλίου, υποδεικνύουν μια αλλαγή στην στρατηγική ταυτότητα της Τουρκίας.



Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hürriyet, σημείωσε ότι κατά τη γνώμη της, η Τουρκία δεν αισθάνεται την ανάγκη να επιλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής ή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.


«Η Τουρκία δεν βλέπει πλέον την εξωτερική πολιτικής της στο πλαίσιο της συμμαχίας του Ψυχρού Πολέμου ή Ανατολής – Δύσης», ανέφερε.


Σύμφωνα με την ίδια, η Άγκυρα έχει προ πολλού προτιμήσει να «διαφοροποιήσει τις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της», αναφέροντας τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας σε σχέση με την Αφρική και τη Νότια Αμερική.


Στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ η Αϊσέ Σοζέν Ουσλουέρ θα τονίσει: 

«Η Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, και γνωρίζουμε ότι είναι επίσης απαραίτητη η συνεργασία για τα δύο μέρη. Αν δίνουμε μια πολύ πιο προσεκτική  εικόνα των σχέσεων μας με τη Ρωσία ή σε σχέση με τη συριακή κρίση, δεν σημαίνει ότι έχουμε εγκαταλείψει τις συμμαχίες που έχουμε εγκαθιδρύσει στη Δύση.

Υπάρχει ένας ορθολογικός τρόπος να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή λύση σε άλλα στρατηγικά ζητήματα που προτεραιότητα έχουν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία».


 (Στοιχεία από την Hürriyet)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr