Μογκερίνι- Ζάεφ: Τα Σκόπια επανήλθαν στο σωστό δρόμο



«Η Ύπατη Εκπροσώπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, έφθασε σήμερα στα Σκόπια για να ενημερώσει προσωπικά τον πρωθυπουργό της χώρας για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»




Απρίλιος 18, 2018. 19:25


Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην αρχή της ομιλίας απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ,  με τις λέξεις «Αγαπητέ Ζόραν», τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται πίσω στο σωστό δρόμο.


Σημειώνεται ότι η Μογκερίνι που στην ομιλία της αποκαλούσε τη γειτονική χώρα, «η χώρα σας», «Εσείς»  ή «τα Σκόπια», αποφεύγοντας επιμελώς  να πει τόσο το «FYROM»,  όσο και το συνταγματικό όνομα της χώρας, το οποίο με έμφαση έλεγε στην ομιλία του, ο  Ζάεφ που προηγήθηκε.


Η Μογκερίνι κάλεσε τους εμπλεκομένους να συνεργασθούν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση.


«Αυτό το πνεύμα πρέπει να συνεχισθεί», είπε η Μογκερίνι.
Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Και ελπίζει σύντομα να βρεθεί λύση στη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.


«Πριν από οκτώ μήνες ήταν αδύνατο να μιλήσουμε για διαπραγματεύσεις, τώρα νομίζω ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ημερομηνία έναρξης της ένταξης στην ΕΕ», πρόσθεσε η Μογκερίνι.


Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα του θα λάβει  ημερομηνία για διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο.


Η κοινή συνέντευξη: https://www.youtube.com/watch?v=zOBsF3XuAyY

(Στοιχεία από vlada.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr