Σκόπια: Την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής «Μπάρντο –Μπριόνι»


Ο κύριος στόχος των εμπνευστών της διαδικασίας Μπάρντο- Μπριόνι είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής και η σταθεροποίηση της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια


Απρίλιος 25, 2018. 21:50

Με τις συμμετοχές του προέδρου  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ,  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής Μπάρντο-Μπριόνι στα Σκόπια, μια πρωτοβουλία  του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ.



Η Σύνοδος Κορυφής Μπάρντο Μπριόνι είναι ένα είδος προετοιμασίας για τη διάσκεψη κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων,  που θα διεξαχθεί στις 17 Μαΐου στη Σόφια.


Ο Τουσκ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό  της Αλβανίας, Έντι Ράμα, τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μαρόκοβιτς, τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και προγραμματίζεται συνάντηση με μέλη της προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Κόβιτς, Μλάντεν Ιβάνιτς και Μπεκίρ Ιζετμπέγκοβιτς.


Την τελευταία ημέρα της επίσκεψης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο Τουσκ θα μείνει στα Σκόπια όπου προγραμματίζεται μια συνάντηση και με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.


Η διαδικασία Μπάρντο-Μπριόνι έγινε πρώτη φορά το 2013 με πρωτοβουλία  των προέδρων της Σλοβενίας και της Κροατίας. Η πρωτοβουλία ονομάσθηκε «Προτσές Μπάρντο –Μπριόνι» λόγω της κοινής ιδέας των προέδρων των δύο χωρών για την οργάνωσή της.


«Μπάρντο από την ονομασία της περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε και «Μπριόνι» προς τιμήν της συν-διοργανώτριας της έναρξης της πρωτοβουλίας, Κροατίας.


Ο κύριος στόχος των εμπνευστών της διαδικασίας Μπάρντο- Μπριόνι είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής και η σταθεροποίηση της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια, με την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων.


(Στοιχεία από mkd.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr