Αλβανοτσάμης ιστορικός χτυπά πάλι κατά Ελλήνων




«Αντίδραση του ιστορικού Άρμπεν Λάλα στις δηλώσεις του ιστορικού και πολιτικού Ελληνόβλαχου Μέρτζου από τη Φλώρινα»


Απρίλιος 9, 2018. 18:44


Ο Αλβανοτσάμης ιστορικός Άρμπεν Λάλα παρεμβαίνει για άλλη μια φορά στα ελληνικά πράγματα δημοσιεύοντας απόψεις του, αναφέροντας πράγματα τα οποία όμως δεν τεκμηριώνει. Οι απόψεις δημοσιεύονται ‘πλουσιοπάροχα’ στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.


 Παρόμοιες αναφορές έχουν γίνει  για Έλληνες πολιτικούς, προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, μητροπολίτες, Αρχιεπισκόπους Ελλάδας, Αλβανίας κλπ. 


Φαίνεται ότι τώρα ήρθε η …σειρά του Νικόλαου Μέρτζου. Προφανής ο στόχος του. Ας δούμε, όμως, τι λέει.



«Ο Νικόλαος Μέρτζος δεν είναι Έλληνας με εθνικότητα, αλλά βλάχος από το χωριό Νυμφαίο της Φλώρινας, όπου κάποτε κατοικούσαν Αλβανοί και Σλαβομακεδόνες» γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


«Ο πατέρας του Νικόλαου, λεγόταν Ιωάννης Μέρτζος, ο οποίος είχε υπογράψει τη διακήρυξη της Αυτονομίας του Πριγκιπάτου των Βλάχων της Ελλάδας τον Μάρτιο του 1942 και υπηρέτησε ως ηγέτης της Ρωμαϊκής Λεγεώνας των Βλάχων στρατιωτικών, συνεταίρων των Ιταλών και των ναζιστών Γερμανών στη Λάρισα.


Από τα τέλη του 1942 η οικογένεια του Μέρτζου με τον Νικόλαο μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και ο Ιωάννης ήταν κατάσκοπος της Γκεστάπο των Γερμανών για τη σύλληψη των Εβραίων.


Μετά τον πόλεμο, ο Ιωάννης Μέρτζος καταδικάσθηκε ως συνεργάτης των Γερμανών σε 11 χρόνια φυλάκιση, ο Νικόλαος Μέρτζος έγινε συνεργάτης της ασφάλειας της Ελλάδας.


Λοιπόν, αυτός ο Νικόλαος Μέρτζος δεν έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να μας κρατάει με ιστορικές και ανθρώπινες διαλέξεις γιατί ήταν συνεργάτης των Ναζί», γράφει το δημοσίευμα.




(Βαλκανικό Περισκόπιο: Τις θέσεις αυτές του Αλβανοτσάμη ιστορικού τις είδαμε στην Gazeta Express  και στην Tetova Press, οι οποίες είναι φυσικά ατεκμηρίωτες  και φυσικά δεν τις ενστερνιζόμαστε.
 Προφανής στόχος του δημοσιεύματος είναι η πρόκληση σύγχυσης για το υπόβαθρο προσωπικοτήτων της σύγχρονης Ελλάδας).


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr