Προβληματισμός για το μέλλον των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο




Μάιος 1, 2018. 20:24

Τα μόνιμα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν βαθιές διαφωνίες στο Κοσσυφοπέδιο. Τώρα στη Νέα Υόρκη γίνεται συζήτηση για το μέλλον της UNMIK. Οι ΗΠΑ ζητούν την ανάκληση αυτής της αποστολής, γράφει η Φωνή της Γερμανίας (DW) στην αλβανική γλώσσα.



Ακόμα και η ίδια η Κίνα πιστεύει ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου είναι περίπλοκο. Αυτό αναφέρεται στη δήλωση του πρέσβη της Κίνας στον ΟΗΕ, όταν πριν από τρεις μήνες συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση της UNMIK για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.


Για τον Κινέζο πρέσβη, η συνεχιζόμενη προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση του προβλήματος.


Φυσικά το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει να  δείχνει προσοχή.


Η  νέα έκθεση για το Κοσσυφοπέδιο έφθασε σήμερα από την UNMIK, η οποία αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες. Δεν είναι γνωστό πότε.

Πηγή που βρίσκεται κοντά στην έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επικεφαλής της UNMIK, Ζαχίρ Τανίν, θα ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις. Θεωρείται ότι η Σερβία θα εκπροσωπηθεί σε υψηλό επίπεδο, ενώ για το Κοσσυφοπέδιο στο συνέδριο θα παραστεί η πρέσβειρα στις ΗΠΑ, Βλόρα Τσιτάκου.


Υπάρχουν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που πιστεύουν ότι η υποβολή τριμηνιαίων εκθέσεων, όπως είναι σήμερα, δεν έχει νόημα και επιδιώκουν να τερματίσουν την αποστολή.


Το Κοσσυφοπέδιο παρακολουθείται στενά από χώρες που ενδιαφέρονται για την περιοχή. Οι διαπεριφερειακές οργανώσεις όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ διαδραματίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο. Τα μόνιμα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν βαθιές διαφωνίες σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.


Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία και υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η Κίνα και η Ρωσία δεν αποδέχονται την ανεξαρτησία και υποστηρίζουν τη θέση της Σερβίας.


Οι ΗΠΑ ζητούν την αποχώρηση της UNMIK, αναφέροντας ότι υπάρχει μεγάλο προσωπικό με μικρή ευθύνη. Για το σκοπό αυτόν η τροποποίηση της εντολής της UNMIK θα βελτίωνε την κατάσταση.
Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης στην UNMIK θα απαιτήσει ένα νέο ψήφισμα, το οποίο εμποδίζεται από τη Ρωσία. Η στάση που θα κρατούσε η Κίνα δεν είναι γνωστή.


(Στοιχεία από Deutsche Welle/Ballkani)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr