Αλβανός ιστορικός Σκοπίων: Αυτό πρέπει να είναι το νέο όνομα της χώρας…



"τηλεφωνική συνέντευξη από τα Σκόπια"

Μάιος 20, 2018. 15:28

Ο ιστορικός  Άρμπεν Λάλα ανέφερε ότι  για τους Αλβανούς είναι ακατάλληλη η ονομασία «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας».



Σε τηλεφωνική  συνέντευξη στην ‘Report Tv’, ο ιστορικός δήλωσε ότι η προτεινόμενη ονομασία για τα Σκόπια είναι εσφαλμένη και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.


Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το όνομα δεν μπορεί να γίνει δεκτό ούτε από τους Αλβανούς, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση.


«Η ονομασία ‘Ίλιντεν’ είναι ένα ανεπαρκές όνομα για τους Αλβανούς. Πρόκειται για μια λανθασμένη πρόταση ονόματος που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Το όνομα αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό ούτε από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι, γενικά, αποδεκτό.»



Ερώτηση: Πως αξιολογείτε την αποτυχία της αλβανικής πολιτικής στην πΓΔΜ;



«Το 92 τοις εκατό των αλβανών πολιτικών στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων έχει ‘μακεδονική’ συνείδηση. Μην εμπιστεύεστε τους πολιτικούς που βγαίνουν από τα πολιτικά σαλόνια των Σκοπίων. Πρέπει να βγουν από αυτά για να εκφρασθούν ελεύθερα. Υπάρχουν  αμφίγνωμες δηλώσεις στα Σκόπια».
'

Πρέπει να παρεμβαίνουν οι ιστορικοί;


«Φυσικά, οι ιστορικοί, οι μελετητές, θα έπρεπε να έχουν, ήδη, κληθεί. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουμε με βάση τον λαϊκισμό προς τους Αλβανούς».


Ποιο όνομα θα προτείνατε;


Το ζήτημα της ονομασία πρέπει να επιλυθεί με αναφορά  προς όλες τις μειονότητες στην πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Η «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», πρέπει να είναι το όνομα. Αυτό δεν αφομοιώνει τους Αλβανούς των Σκοπίων.


(Στοιχεία από shqiptarja.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr