«Σημαντική η συμβολή των προσφύγων από τη Συρία στην οικονομία της Τουρκίας»




Μάιος 25, 2018. 21:54

Οι πάνω από 3,5 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία συνέβαλαν στην οικονομία της χώρας, ως επενδυτές ή μισθωτοί από την άφιξή τους, ενισχύοντας την τουρκική οικονομία.



Σε μια προσπάθεια να σπάσει τις προκαταλήψεις εναντίον των προσφύγων και την εξάλειψη της αρνητικής προπαγάνδας, το δημοσίευμα της ‘Haber Turk’ που έχει τίτλο: Οι πρόσφυγες από τη Συρία και η οικονομία της Τουρκίας- συζήτηση και επιπτώσεις» παρουσιάζει τη θετική συμβολή των προσφύγων από τη Συρία για την άνοδο ή την σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας.


Η έκθεση εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Ταμείο Τεχνολογίας, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (UTESAV) και το πανεπιστήμιο  της Κωνσταντινούπολης ‘Medipol’.
Εκπρόσωποι του UTESAV και του  Medipol  καθώς και επιχειρηματίες συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ένωσης Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MUSIAD) στην Κωνσταντινούπολη.


Η έκθεση σημειώνει ότι ο πραγματικός αριθμός των Σύριων που ζούνε σε στρατόπεδα προσφύγων, είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον συνολικό αριθμό τους που βρίσκονται στη χώρα και ότι οι άνθρωποι ζουν κυρίως σε αστικές περιοχές, συμβάλλοντας στην κοινωνία, όπου εργάζονται σε εργοστάσια ή ασκούν εμπορική δραστηριότητα.


Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μέντιπολ της Κωνσταντινούπολης, Μπεράτ Οζιπέκ, που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι ο αριθμός των εταιρειών που ανήκουν σε Σύριους και καταχωρήθηκαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Γκαζίαντεπ υπερέβη τις 200 χιλιάδες από το 2016 και ότι σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, οι Σύριοι αναφέρονται στην οικονομική δραστηριότητα που δημιουργούν οι ξένες εταιρείες και καταλαμβάνουν μερίδιο της τάξης των 25%.


Σύμφωνα με τον ίδιο η τουρκική οικονομία συνεχίζει να αυξάνεται τώρα με νέους παίκτες.


(Στοιχεία από haberturk.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr