Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας της Ίλιντεν»Μάιος 19, 2018. 22:01

Η κυβέρνηση της Ελλάδας απέρριψε την πρόταση «Ρεπούμπλικα Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια».
Μόλις μία ώρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού  Ζόραν Ζάεφ, ότι θα μπορούσε η πρόταση αυτή να είναι η λύση στο ζήτημα του ονόματος, το υπουργικό συμβούλιο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε δελτίο Τύπου δηλώνοντας ότι ο γείτονας θα πρέπει να βρει μια γεωγραφική πρόταση για το όνομα.


«Χαιρετίζουμε αυτό που αναγνώρισε η πΓΔΜ ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις. Ωστόσο, ενθαρρύνουμε το γείτονά μας να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού για να βρει το όνομα του με αποδεκτό γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως πρότεινε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς», αναφέρει το αλβανικό κείμενο των Σκοπίων, επικαλούμενο την ελληνική κυβερνητική ανακοίνωση.

  Ο Τσίπρας είχε ενημερώσει και τα  κοινοβουλευτικά κόμματα για το προτεινόμενο όνομα, αλλά δεν έχει λάβει καμία υποστήριξη.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση «Ρεπούμπλικα Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια», λέγοντας ότι αυτό το όνομα δεν αποτρέπει τον αλυτρωτισμό.


(Στοιχεία από Almakos, Tetova Sot)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr