Ο Δήμος της Οχρίδας ζητά αγάλματα από την πόλη των Σκοπίων



Μάιος 24, 2018. 20:24
Ο δήμαρχος της πόλης της Οχρίδας (Αχρίδας) ζήτησε από την κυβέρνηση τη μεταφορά ορισμένων αγαλμάτων από την πόλη των Σκοπίων για να στολίσει τη δική του.



Ο Γιοβάν Στογιανόφσκι έβαλε στο μάτι το άγαλμα  του τσάρου Σαμουήλ, αλλά όπως λέει, περιμένει να τελειώσει η την εργασία της η κυβερνητική επιτροπή για την απομάκρυνση αγαλμάτων από την πρωτεύουσα της χώρας.
«Πιστεύουμε ότι ο τσάρος Σαμουήλ θα πήγαινε καλύτερα στην Οχρίδα και για αυτό σκοπεύουμε, μετά την ολοκλήρωση του έργου της αναθεώρησης του προγράμματος «Σκόπια 2014», να ζητήσουμε να μεταφερθεί το μνημείο στην Οχρίδα. Περιμένουμε. Ευελπιστούμε σε θετικά αποτελέσματα», είπε ο Στογιανόφσκι.


Ο ίδιος δήλωσε ότι για θέμα αυτό έχει μιλήσει στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Πολιτισμού. Λέει ότι έχει σκεφθεί μια πιθανή τοποθεσία όπου θα στηθεί το μνημείο. Πρόσφατα, πολιτιστικός σύλλογος της Οχρίδας απέστειλε αίτημα στην τοπική αυτοδιοίκηση ζητώντας το άγαλμα του Χρίστο Ουζούνοφ, που είναι και αυτό μέρος του σχεδίου ‘Σκόπια 2014’.



Θα απομακρυνθούν ο Μέγας Αλέξανδρος και η Μητέρα Τερέζα



Ο απερχόμενος υπουργός Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιοσόφσκι τον περασμένο Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι τα περισσότερα από αυτά τα αγάλματα ανεγέρθησαν  χωρίς άδεια ή με πολλές παραβιάσεις που έγιναν στη διαδικασία κατασκευής.


Η Επιτροπή του αρμόδιου υπουργείου προέβη σε αναθεώρηση του σχεδίου και έχει ήδη συστήσει την απομάκρυνση του μνημείου «Έφιππος Πολεμιστής» [του Μεγάλου Αλεξάνδρου] από την πλατεία των Σκοπίων καθώς και το άγαλμα της Μητέρας Τερέζας. Ήδη έχει απομακρυνθεί το άγαλμα του (βούλγαρου) Αντόν Γιάνεφ Κιοσέτο.


(Στοιχεία από tvkoha.tv)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr