Ισραήλ: Διαμαρτυρία φεμινιστριών- «Δεν είμαι το παιχνίδι σου»



Μάιος 6, 2018. 21:24

Πάνω από πέντε χιλιάδες φεμινίστριες βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν ελευθερία από τη σεξουαλική παρενόχληση και διαπόμπευση με βάση το φόρεμα και τη συμπεριφορά καθώς και ένα σύστημα δικαιοσύνης που θα  εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των θυμάτων παρενόχλησης.



«Η λέξη «πόρνη» δεν είναι μόνο ταπεινωτική για τις γυναίκες, αλλά χρησιμοποιείται επίσης στην κοινωνία και το σύστημα να δικαιολογήσει το βιασμό», δήλωσε η Μπράχα Μπαράντ της ομάδας Κουλάντ, που διοργάνωσε την εκδήλωση στο κέντρο του Τελ Αβίβ.


Στο συλλαλητήριο  διαμαρτυρίας  έλαβαν μέρος κυρίως γυναίκες, που ήταν περίπου 5.000, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Κρατούσαν αφίσες δημόσιων προσώπων που εμπλέκονται σε κατηγορίες  σεξουαλικής επίθεσης, όπως ο πρώην πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ και φώναζαν συνθήματα «η σιωπή δεν σημαίνει συγκατάθεση», «Δεν είμαστε το παιχνίδι σου».


Το κίνημα ξεκίνησε το 2011,  μετά από μια παρότρυνση αξιωματούχου της αστυνομίας του Τορόντο  που έλεγε στις γυναίκες να μην ντύνονται προκλητικά, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο σεξουαλικών επιθέσεων. Μάλιστα, καθόριζε ως ‘πόρνες’ τις γυναίκες  που αγνοούσαν αυτή την παρότρυνση.


«Ζητούμε δικαιοσύνη και ριζική αλλαγή του συστήματος», εξήγησε η Μπαράντ.


«Οι αρχές επιβολής του νόμου γρήγορα αποδίδουν χάρη στους βιαστές, οι γυναίκες ως αδύναμες βρίσκονται στην εγκατάλειψη και αυτή η λογική ξεκινά από την αστυνομία και φθάνει μέχρι το γραφείο του Εισαγγελέα και τα δικαστήρια», πρόσθεσε.


(Στοιχεία από Russian Today)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr