Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου δεν αποκλείει την αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών



Μάιος 30, 2018. 18:18

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu) δεν απέκλεισε τη δυνατότητα απόκτησης ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρνηθεί να προμηθεύσει τη χώρα με τα παραγγελθέντα F-35.


«Η Τουρκία δεν θα παραμείνει χωρίς εναλλακτικές λύσεις στο θέμα των αεροσκαφών. Μπορούμε να τα αγοράσουμε είτε από τη Ρωσία, είτε από άλλη χώρα του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Tass.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα λόγο να αρνηθούν την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, μάλιστα, αναφερόμενος στην ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από την Ουάσιγκτον, λόγω της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ  στην Ιερουσαλήμ, είπε ότι «ο πρέσβης θα επιστρέψει, πάλι,  στην Ουάσιγκτον».


Η τουρκική εφημερίδα, Yeni Safak, ανέφερε στις 27 Μαΐου, ότι η Τουρκία εξετάζει τη δυνατότητα απόκτησης από τη Ρωσία μαχητικά αεροσκάφη SU-27, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνηθούν να προμηθεύσουν τη χώρα με F-35.
https://www.yenisafak.com/gundem/s-400den-sonra-su-ucaklari-3344132



Μάλιστα, η εφημερίδα ανέφερε την έναρξη συζητήσεων για μια πιθανή εναλλακτική λύση στα αμερικανικά αεροσκάφη που θα γίνει με αγορά μαχητικών από τη Ρωσία, ωστόσο δεν διευκρίνισε σε ποιο επίπεδο διεξάγεται αυτή η συζήτηση.



Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ στις 25 Μαΐου ψήφισε νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για τη χρήση 2019. Αποσυνδέει τον υπουργό Άμυνας από την ευκαιρία να εγκρίνει την προσφορά της Τουρκίας σε αμερικανικά όπλα χωρίς να υπάρχει η ειδική έκθεση για την αγορά της Άγκυρας των ρωσικών  πυραυλικών συστημάτων εδάφους- αέρος S-400.


Η Τουρκία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35. Οι νομοθέτες των ΗΠΑ ενδέχεται να παρεμποδίσουν τη συμφωνία αυτή.


Ο επίσημος εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσό είπε στις 25 Μαΐου ότι η χώρα  ενδέχεται να κινηθεί εναντίον των ΗΠΑ, εάν η Ουάσιγκτον αρνηθεί να προμηθεύσει την Άγκυρα με τα F-35.


(Στοιχεία από tass.ru, yenisafak.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr