Ο ΥΠΕΞ Σκοπίων στη συνάντηση συναδέλφων του από Ελλάδα, Αλβανία και Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη



Μάιος 4, 2018. 21:33

Σκόπια/ Θεσσαλονίκη


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ, μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, στις 3 και 4 Μαΐου συμμετείχε στη Θεσσαλονίκη στην τρίτη  τετραμερή συνάντηση  των υπουργών Εξωτερικών των Σκοπίων, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας.


Στη συνάντηση, εκτός από τους υπουργούς εξωτερικών, συμμετείχαν επίσης υπουργοί και ανώτεροι υπάλληλοι από τα υπουργεία εσωτερικών και μεταφορών και επικοινωνιών των τεσσάρων χωρών.


Στη συζήτηση οι υπουργοί Εξωτερικών αντιμετώπισαν τις προκλήσεις για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, τις συνέπειες των μετακινήσεων των προσφύγων/μεταναστών στα Βαλκάνια, το μέλλον της Ευρώπης και την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων.


Οι εκπρόσωποι από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών, συζήτησαν τα θέματα της διασυνοριακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομικής, τελωνειακής και πολιτικής προστασίας, καθώς και τη διασύνδεση και δικτύωση των μεταφορών στην περιοχή.


Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχουν εγκρίθηκαν συμπεράσματα για την περαιτέρω  συνεργασία πρωτοβουλιών και πρακτικής σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η διασύνδεση, η τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι διαδικασίες για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση.


Ο Ντιμίτροφ είχε πρόγευμα εργασίας με την Βουλγάρα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, με την οποία μεταξύ των άλλων συζητήθηκαν οι προσπάθειες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σε καθαρή σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας.


(Στοιχεία από makfax.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr