Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών και οι Σκοπιανοί γιόρτασαν την Ημέρα των Αγίων Αδελφών




Ο τίτλος από το δημοσίευμα

Μάιος 13, 2018. 20:33


Η βουλγαρική και η λεγόμενη ‘μακεδονική’ ακαδημία  επιστημών γιόρτασαν μαζί την Ημέρα των Αγίων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σόφιας. Στη συνέχεια έγινε λειτουργία στο ναό ‘Αγ. Αλεξάνδρου Νέφσκι’.



Η Αγία Ημέρα των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου σηματοδοτεί την αρχή της Αναγέννησης και συνδέεται με τις σχολικές γιορτές που οργανώνονται στις 11 Μαϊου, όταν η Εκκλησία γιορτάζει τη συμβολή των δύο ιερών αδελφών.


Πρώτες αναφορές- συνεχίζει το κείμενο- για τον εορτασμό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στις 11 Μαϊου υπάρχουν στην αναγεννησιακή φιλολογία. 

Την βρίσκουμε στο βιβλίο του Νεοφίτ Ρίλσκι «Христоматия славянского язъка» (σημ. Χρηστομάθεια Σλαβικής Γλώσσας») έκδοση 1852.


Το 1857, η ημέρα των ιερών αδελφών τιμήθηκε στο βουλγαρικό εκκλησάκι «Άγ. Στέφανος» στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον Αγ. Ιβάν Ρίλσκι.


Από το 1863, η 11η Μαϊου καθιερώθηκε ως (βουλγαρική)  εκκλησιαστική γιορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Μετά την απελευθέρωση, στις 11 Μαΐου έγινε ο πλήρης εορτασμός στην βουλγαρική εκπαίδευση. 

Τότε γεννήθηκε και η ιδέα για τον ύμνο.

 Το 1892 στο Ρούσε, ο καθηγητής Γυμνασίου Στόγιαν Μιχαϊλόφσκι έγραψε τον  ύμνο «Върви народе възродени»  για τους Αγίους και τον Μάιο του 1901 ο δάσκαλος  της Σχολής Λόβετς, Παναγιώτ Πιπκόφ έγραψε τη μουσική του ύμνου.




(Στοιχεία από tatkovina.info)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr