Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα λύσει το ζήτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων



Μάιος 30, 2018. 22:07

Με επίσημη δήλωσή της η Ιερά Σύνοδος ανέφερε ότι έλαβε επιστολή του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ζητώντας βοήθεια και υποστήριξη στην επίλυση του ζητήματος του αυτοκέφαλου της (λεγόμενης) «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»( ΜΟΕ ή МПЦ).


 Σύμφωνα με τη δήλωση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναλαμβάνει την ευθύνη λαμβάνοντας  όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με την κανονικότητα του  και τα προνόμια,  για να κλείσει το ζήτημα της Εκκλησίας.


Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, πριν από ένα μήνα μέσω μιας επιστολής ζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώριση του αυτοκέφαλου της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας», ως ισότιμης εκκλησίας στον Ορθόδοξο  κόσμο.


Ο εκκλησιαστικός αναλυτής, Μπράνκο Γκιοργκιέφσκι, λέει ότι αυτή η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα προκαλέσει διαφωνία με τις  ορθόδοξες εκκλησίες της Σερβίας και της Ρωσίας, αλλά πιστεύει ότι αποτελεί ένα βήμα προς την τελική επίλυση του κανονικού καθεστώτος της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας.


Και η ‘Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας’ έστειλε επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μέσω του οποίου απαιτεί την αλλαγή του ονόματος της ΜΟΕ, γράφει η ελληνική εκκλησιαστική πύλη Ρομφέα.


Εκπρόσωπος, πάντως, της МПЦ ο Γ. Τιμόθεος λέει ότι μια τέτοια επιστολή εστάλη, αλλά ζητήθηκε μόνο η αναγνώριση  του καθεστώτος της αυτοκέφαλου, τίποτε περισσότερο.


( Στοιχεία από kanal5.com.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr