Αλβανία: Ο Αλμπίν Κούρτι στα Τίρανα- Συμπόσιο για την εθνική ενοποίηση



Ιούνιος 1, 2018. 14:57


Η αλβανική εθνική ενότητα  παραμένει στο πρόγραμμα του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης (Vetevendosje) και με την επιστροφή του Αλμπίν Κούρτι, ως επικεφαλής αυτής της πολιτικής οντότητας του Κοσσυφοπεδίου,  καθώς η έκκληση για ενοποίηση έγινε ακόμη ισχυρότερη, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.


Ο επικεφαλής της Αυτοδιάθεσης θεωρεί την ένωση (με την Αλβανία) ως λύση, όχι μόνο ως  επιβεβαίωση της ασφάλειας, αλλά και για την πολιτική και την οικονομία το σύνολο των Αλβανών, στα δύο ξεχωριστά κράτη.


Αλλά, πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η εθνική ενότητα; Ο Κούρτι ισχυρίζεται ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί, απλά,  από τους πολίτες.


«Ο στόχος μας είναι η Ένωση και πιστεύω ότι πάρα πολλοί  την επιθυμούν. Να κάνουμε δημοψήφισμα και να αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν», είπε ο Αλμπίν Κούρτι πρόεδρος της Αυτοδιάθεσης.


 Ωστόσο, το σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου απαγορεύει την ένταξη του,  σε άλλο κράτος και ο Κούρτι επικρίνει αυτό το άρθρο:


«Παρατηρήσαμε ότι μας βάζουν ένα εμπόδιο που μας απαγορεύει την ένταξη, όπως ότι η Αυστρία δεν επιτρέπεται να ενωθεί με τη Γερμανία. Αλλά δεν έχει Χίτλερ η Αλβανία,  ενώ η Σερβία είχε τον Μιλόσεβιτς».


«Στις συναντήσεις των δύο κυβερνήσεων, βλέπουμε πιο πολύ την (αρνητική) προπαγάνδα παρά την πραγματική εργασία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Αλβανών και από τις δύο πλευρές των συνόρων», πρόσθεσε ο Κούρτι.


(shqiptarja.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr