Βουλγαρική Εκκλησία: Η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας είναι βουλγαρική…



Ιούνιος 11, 2018. 08:57

Σκόπια.
Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα με τα μέσα που διαθέτει και μέσα στους κανόνες της Ιερής Εκκλησίας για να βοηθήσουμε τους ορθόδοξους αδελφούς μας στη σημερινή ‘Μακεδονία’, αναφέρει η δήλωση της Βουλγαρικής Εκκλησίας με αφορμή την επέτειο των 1000 ετών της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, την οποία υπέγραψε ο πατριάρχης Νεόφυτος.



«Η ιστορία της έδρας της αρχαίας Αρχιεπισκοπής και  του δοξασμένου εκκλησιαστικού παρελθόντος της Αχρίδας, είναι ένα οργανικό και αδιάσπαστο κομμάτι της ιστορικής συνέχειας της εγγενούς Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που δημοσιεύθηκε από την Βουλγαρική Εκκλησία.


«Το Βουλγαρικό Πατριαρχείο είναι κληρονόμος της Αρχιεπισκοπής της Πλίκας, του Πρεσβυτεριανού Πατριαρχείου, της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, του Πατριαρχείου του Τάρνοβο και της βουλγαρικής εξαρχίας. Είναι μοναδικό και αδιαίρετο.  Αυτός ήταν- με το θέλημα του Θεού- ο ιστορικός προορισμός της εγγενούς Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αυτά είναι τα γεγονότα της χιλιετίας, γεμάτα με βουλγαρική ιστορία και αυτά τα γεγονότα δεν μπορούν να αλλάξουν και να στρεβλωθούν, ανεξάρτητα από τις σημερινές συγκυρίες.


Οι ιστορικές πηγές και η εκκλησιαστικές μνήμες μαρτυρούν σαφώς ότι όταν ιδρύθηκε το 1018- θλιβερό έτος για την απώλεια της βουλγαρικής κρατικής ανεξαρτησίας- από τον κατακτητή της Βουλγαρίας, βυζαντινό αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄ ,  με  έδρα την Αχρίδα, όχι άλλη, είναι αυτή η βουλγαρική Αρχιεπισκοπή που παρέμεινε μέχρι την κατάργησή της το 1767, επτά αιώνες μετά την ίδρυσή της. 


Ο βυζαντινός αυτοκράτορας που αποκλήθηκε από την ιστορία ως «Βουλγαροκτόνος»/ ‘бугароубиец’, ήθελε να θάψει ανάμεσα στους προγόνους μας τη μνήμη του λαμπρού και ηρωικού παρελθόντος της Εκκλησίας όπως και το κράτος μας που φαίνονται ξεκάθαρα από τα πιστοποιητικά με τα οποία ρυθμίσθηκε η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», αναφέρει μεταξύ άλλων το μακρύ γράμμα της επιστολής της Βουλγαρικής Εκκλησίας.


Αυτά είναι τα γεγονότα- σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα- που αναφέρει στην επιστολή της η Βουλγαρική Εκκλησία, αλλά και άλλα που αποτέλεσαν την αιτία να μην συμμετάσχει στον εορτασμό της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας (που οι Σκοπιανοί τη θεωρούν δική τους), αλλά ταυτόχρονα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο ώστε η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία να βοηθήσει την ‘Μακεδονική’ Ορθόδοξη Εκκλησία να αναγνωρισθεί», όπως σημειώνει ο Νεόφυτος.


(Στοιχεία από republika.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr