Τουρκική κοινή γνώμη για Κύπρο και Ελλάδα



Ιούνιος 9, 2018. 22:03

Στο 40% ανέβηκε το ποσοστό των Τούρκων πολιτών που προτιμούν τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα του πανεπιστημίου Καντίρ Χας το οποίο σημειώνει ότι πέρσι το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 27,7%.


Σύμφωνα με την ανάλυση της δημοσκόπησης, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αποτυχία των τελευταίων προσπαθειών για λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, μειώθηκε κατά 12 μονάδες αντίστοιχα και το ποσοστό όλων όσοι υποστηρίζουν ότι τα κατεχόμενα πρέπει να προσαρτηθούν στην Τουρκία. Φέτος το 24% υποστηρίζει προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, ενώ πέρσι το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 36%.


Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις,  η Ελλάδα έρχεται 6η στη λίστα με τις χώρες που αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την Τουρκία, μετά τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την ΕΕ, τη Συρία και την Αρμενία. 


Ωστόσο το ποσοστό αυξάνεται σε σχέση με το παρελθόν.

 Το 16,2% θεωρεί την Ελλάδα ως απειλή, ενώ  πέρυσι το 2017 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 10% και το 2016 στο 4,8%. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών με ποσοστό 41%, σύμφωνα με τους Τούρκους ερωτηθέντες, είναι η στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ενώ μόλις το 4,6% θεωρεί ότι η διαφυγή γκιουλενιστών στην Ελλάδα είναι σημαντικό θέμα. Πρώτο πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας θεωρούν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, με 26,6% και δεύτερο το Κυπριακό με 22,5%. 


Στην ερώτηση για το ποια είναι η πιο φιλική χώρα προς την Τουρκία, πρώτη θεωρείται το Αζερμπαϊτζάν, δεύτερη η Ρωσία και έπεται το ψευδοκράτος. Το 22,5% πιστεύει ότι η Τουρκία ‘δεν έχει κανέναν φίλο’. 


(Στοιχεία από politis.com.cy)


--