Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια: Θετική η επίλυση του ονόματος για τα Δυτικά Βαλκάνια



Ιούνιος 7, 2018. 22:11


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν εδώ και καιρό τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη Δημοκρατία της ‘Μακεδονίας’ στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι.



Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ένα διάλειμμα από το 1ο ‘Μακεδονικό’ Ενεργειακό Φόρουμ 2018, που διεξάγεται στην Στρούγκα, δήλωσε ότι η επίλυση αυτού του μακροπρόθεσμου προβλήματος θα ωφελήσει και τις δύο χώρες, αλλά θα συμβάλλει θετικά στην ευημερία και τη σταθερότητα στο σύνολο της περιοχής.


«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των δύο χωρών με τη βοήθεια του ΟΗΕ. Δεδομένης της ιδιαιτερότητας αφήνουμε τις δύο χώρες να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, την οποία οι πολίτες περιμένουν για πολύ καιρό», είπε ο Μπέιλι.


Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και Ευρασία, Γουές Μίτσελ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν  να διαδραματίζουν «ήσυχο ρόλο» στη διαδικασία επίλυσης της διαφωνίας του ονόματος μεταξύ της FYROM  και της Ελλάδας.


«Πρόσφατα υιοθετήσαμε κοινή στάση όχι μόνο για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για Βοσνία/Ερζεγοβίνη και σχετικά με το θέμα της ονομασίας μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας. 

Όπως ανέφερα, μέρος της ομάδας μας εργάζεται επί του παρόντος (για την περιοχή) και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παίζουν έναν 'ήσυχο' ρόλο μαζί με την ΕΕ, τη Γερμανία και άλλους, ενθαρρύνοντας την επίλυση του ζητήματος του ονόματος για να δούμε τη ‘Μακεδονία’ ως μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μίτσελ σε ομιλία του προς το Ίδρυμα ‘Heritage’, που προωθεί τη στρατηγική του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ για την Ευρώπη.


(Στοιχεία από το κρατικό πρακτορείο των Σκοπίων)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr