Ο πρόεδρος της Σερβίας απέρριψε ‘αμερικανικό πακέτο’ για το Κοσσυφοπέδιο



Ιούνιος 3, 2018. 21:06


Η σερβική εφημερίδα «Βέτσερνι Νόβοστι» γράφει ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέρριψε ένα έγγραφο- πρόταση, σχετικά με την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βελιγραδίου,  ο  Βούτσιτς αξιολόγησε το έγγραφο ως αναξιοπρεπές και απαράδεκτο για τη Σερβία και δεν θέλησε ούτε να το δημοσιοποιήσει.


 «Η ύπαρξη αυτού εγγράφου που εστάλη πρόσφατα, ανεπίσημα, μέσω της διπλωματικής οδού στην προεδρία της Σερβίας, το επιβεβαίωσε το Σάββατο και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του  Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι, ελπίζοντας ότι το Βελιγράδι θα αποδεχθεί τα αναφερόμενα, που σχετίζονται για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία με έμμεσο αλλά πρακτικό τρόπο», γράφει η σερβική εφημερίδα.


Η «Βέτσερνι Νόβοστι» παρουσιάζει τέσσερα σημεία του ‘αμερικανικού πακέτου’ που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Σερβίας.


«Η Ένωση των Σερβικών Δήμων θα έχουν εκτεταμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες και θα επεκτείνονται στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Ο Σύνδεσμος θα είναι στενά συνδεδεμένος με τον Αντιπρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος θα είναι  από τις τάξεις της Σερβικής Κοινότητας και θα είναι υπεύθυνος για αυτήν την κοινότητα», είναι τα δύο σημεία που αναφέρονται.


Περαιτέρω, η Σερβία δεν θα πρέπει να εμποδίζει την πορεία του Κοσσυφοπεδίου προς ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.


«Το Βελιγράδι να επιτρέψει στο Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέρος διεθνών οργανισμών και του ΟΗΕ. Αν η Σερβία συμφωνήσει σε αυτό το πακέτο θα  είναι σε θέση να εισέλθει στην ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα την υποστηρίξουν με οικονομικούς όρους στη διεθνή πολιτική σκηνή», αναφέρουν τα άλλα δύο σημεία του αμερικανικού πακέτου.


(Στοιχεία από gazetatema.net)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr