Κοσσυφοπέδιο: Μείωση κατά το ήμισυ οι γεννήσεις



Ιούνιος 4, 2018. 18:14

Ο αριθμός των γεννήσεων στο Κοσσυφοπέδιο μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με πριν από τέσσερις δεκαετίες.


Ωστόσο, και πάλι οι Κοσοβάροι καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην περιοχή σε φυσική πληθυσμιακή ανάπτυξη.


Ο καθηγητής Ριφάτ Μπλάκου λέει ότι το Σερβικό Κράτος φοβάται κυρίως τις γεννήσεις των Κοσοβάρων. Τα δύο τελευταία χρόνια πάνω από 60 χιλιάδες νεογέννητα προστέθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την ‘T7’.


Πριν από λίγα χρόνια, οι περισσότερες αλβανικές οικογένειες του Κοσσυφοπεδίου είχαν  από επτά έως δέκα παιδιά. Σήμερα η μέση οικογένεια στο Κόσοβο αποτελείται από έξι μέλη.


Ο καθηγητής δημογραφικών στοιχείων, Ριφάτ Μπλάκου  σημειώνει, επίσης, ότι η φυσική αύξηση του πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο μειώθηκε κατά το ήμισυ και σε αυτό φταίνε οικονομικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.


Ο Μπλάκου   σχολίασε τις δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Αλεξαντάρ Βούτσιτς, σχετικά με την φυσική αύξηση του πληθυσμού της Σερβίας.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Σέρβοι διακατέχονται από τον φόβο αύξησης του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου. 


Επιπλέον, ο πρόεδρος της Σερβίας, δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, αν δεν υπάρξει αύξηση του πληθυσμού στη Σερβία, τότε το σερβικό έθνος πιθανόν να εξαφανισθεί. Μάλιστα, έχει προαναγγείλει και ενισχύσεις στις γεννήσεις παιδιών.


Σε κάθε σερβική οικογένεια που θα αποκτά ένα τέταρτο παιδί, ο Βούτσιτς είπε ότι θα της  παραχωρείται οικονομική ενίσχυση 18 χιλιάδων ευρώ.


Αλλά, και στο Κοσσυφοπέδιο υπήρξαν δεσμεύσεις ότι σε κάθε γέννηση το ‘κράτος’ θα διαθέτει κεφάλαια, αλλά μια τέτοια δέσμευση δεν υλοποιήθηκε ποτέ.


Το 2016,  τα νεογέννητα στο Κοσσυφοπέδιο ήταν 30 χιλιάδες, ενώ το 2017 προστέθηκαν άλλα 31 χιλιάδες μωρά.


(
Στοιχεία από gazetaexpress.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr