Βουλγαρία: Ούτε ο ΥΠΑΜ, ούτε η ΥΠΕΞ θα συναντηθούν με τον Ιβάνοφ




Ιούνιος 14, 2018. 22:22

Σόφια.
 
Με δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ τόνισε στο βουλγαρικό Κανάλι 3, ότι μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και της υπουργού Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, ούτε ο ίδιος θα συναντηθεί με το πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, που θα επισκεφθεί τη Σόφια.

 
Ο Καρακατσάνοφ δήλωσε ότι  δεν θα συναντηθεί με τον Ιβάνοφ  γιατί «δεν θέλει να χαλάσουν τα πράγματα στις ‘μακεδονο-ελληνικές’ διαπραγματεύσεις για το όνομα.


Πρόσθεσε: 

«Σωστή ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών να μην συνομιλήσουν με τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, γιατί στην πραγματικότητα εμποδίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση για τη διαφωνία του ονόματος, ενώ η Βουλγαρία είναι μια χώρα που βοηθά τη ‘Μακεδονία’ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Με κάποιον  που σαμποτάρει  αυτήν την πολιτική, τι να πεις;»


Ο ίδιος τόνισε ότι χαιρετίζει την κατανόηση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Βουλγαρία θα σταματήσει να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εθνοτικών Βουλγάρων στη ‘Μακεδονία’ και ότι θα σταματήσει να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ‘Μακεδονίας’ μέσω κρατικών ή άλλων ιδρυμάτων να παραποιούν τη βουλγαρική ιστορία.


«Εξετάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που είπε ότι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν ‘Μακεδόνες’, αναρωτιέμαι πότε ήταν ‘Μακεδόνες’. Δεν υπάρχει τίποτε κακό, αλλά να πούμε ότι και αυτό είναι ένα μέρος της κοινής ιστορίας με τη Βουλγαρία. Μήπως και Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν ‘Μακεδόνας’;»


Αναφερόμενος στο νέο όνομα των Σκοπίων δήλωσε ότι «δεν έχουμε τίποτε να πούμε για το θέμα της ονομασίας, εμείς άλλωστε είχαμε αναγνωρίσει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αυτή δεν είναι δική μας διαμάχη, ούτε δικό μας πρόβλημα», είπε.


(Στοιχεία από dnes.dir.bg)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr