Σκόπια: Θα επιβιώσει ο «Χάρτης της Μακεδονίας» του Τσουπόφσκι;



Ο τίτλος από το δημοσίευμα


Ιούνιος 24, 2018. 18:06


Σκόπια.


Στο πλαίσιο της Συμφωνίας με την Ελλάδα, μια κοινή επιτροπή, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να καθορίσει ποιοι χάρτες θα μπορούσαν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν στα εθνικά εκπαιδευτικά προγράμματα, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.


Μάλιστα, δεν είναι σαφές εάν αυτή (η επιτροπή) θα εξαλείψει όλους τους χάρτες που υπαινίσσονται  μόνο την παρουσία του σλαβικού στοιχείου που συνδέεται με την αρχαιότητα, ή πρέπει να περιλαμβάνει και όσους δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε Σλαβική, Σλαβομακεδονική ή απλά ‘μακεδονική’ «Μεγάλη Μακεδονία», ως έκφραση του υποτιθέμενου ‘μακεδονικού’ αλυτρωτισμού προς την γειτονική Ελλάδα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

 
 Υπό το πρίσμα αυτό, τίθεται το ερώτημα εάν θα επιβιώσει ο 'Χάρτης της Μακεδονίας' που σχεδιάσθηκε από την Ντιμίτριγια Τσουπόφσκι, ο οποίος μέχρι τώρα, στην ιστορική επιστήμη μας, θεωρείται ως ο πρώτος εθνικός χάρτης των ‘Μακεδόνων’ που έχει τον τίτλο ‘Κάρτα Μακεντόνια’.


Ο Τσουπόφσκι, ως μέλος της «Μακεδονικής επιστημονικής λογοτεχνικής κοινότητας» στην Πετρούπολη, προετοίμασε (σημ. στο πλαίσιο του Πανσλαβισμού) τον χάρτη την περίοδο μεταξύ των δύο Βαλκανικών Πολέμων και ήταν συνοδευτικό έγγραφο του Μνημονίου της Αδελφότητας της Πετρούπολης που απέστειλε  προς τις Μεγάλες Δυνάμεις στην Διάσκεψη του Απριλίου στο Λονδίνο, όπου εκεί καθιερώθηκε η ιδέα του διαχωρισμού της γεωγραφικής Μακεδονίας.


Έτσι, ο Τσουπόφσκι, έγινε ο πρώτος (Σλάβος-) Μακεδόνας που μέσα σε εξαιρετικά πολύπλοκες ιστορικές συνθήκες, κατάρτισε τον πρώτο εθνικό, ιστορικό, πολιτικό και γεωγραφικό χάρτη της Μακεδονίας, της οποίας η διάσπαση οριστικοποιήθηκε μόλις λίγους μήνες αργότερα στο Βουκουρέστι, σημειώνει το δημοσίευμα.

( Σημ.Βάσει αυτού του χάρτη επικράτησε μετά  στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, οι ονομασίες περί "Μακεδονίας του Αιγαίου" και "Μακεδονίας του Πιρίν",  που έμειναν ...εκτός του σκοπιανού κρατιδίου)

(Στοιχεία από republika.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr