Αλβανός ιστορικός Σκοπίων: Κανένας Αλβανός δεν θέλει να ονομάζεται ‘Μακεδόνας’



Ιούνιος 19, 2018. 18:27

Σκόπια.
Ο συγγραφέας και καλός γνώστης των ιστορικών και πολιτικών συνθηκών στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, Αγκίμ Βίντσα, δήλωσε ότι το νέο όνομα της «Μακεδονίας», το οποίο καθιερώθηκε στη συμφωνία με την Ελλάδα, δεν είναι λύση που έκανε τους Αλβανούς ευτυχείς.


Σύμφωνα με τον ίδιο, το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δεν είναι το πλέον κατάλληλο.


Η ‘Μακεδονία’ ως ανεξάρτητο κράτος είναι μία χώρα με πολύ ετερογενή τεχνική δομή. Επομένως η ‘Μακεδονία’ είναι μια χώρα με μικτή εθνοτική δομή.


Για τους λόγους αυτούς, πιστεύω ότι η πρόταση «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δεν μπορεί να μας ευχαριστεί, εμάς τους Αλβανούς. Επειδή αυτή η γεωγραφική έννοια έχει εθνικούς συνειρμούς, όταν λέμε σήμερα ότι οι κάτοικοι αυτού του κράτους θα αποκαλούνται ‘Μακεδόνες’ ως εθνικότητα, οι Αλβανοί αρνούνται να αποκαλούνται ‘Μακεδόνες’.


«Παρά την επίτευξη συμφιλίωσης, αυτή η διαδικασία πρέπει να περάσει ακόμη και άλλες φάσεις, μέχρις ότου η απόφαση του ονόματος γίνει εκτελεστή. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, στο οποίο ο λαός θα αποφασίσει, μέχρι τότε δεν γνωρίζω πως θα επιτευχθεί μια συνεννόηση με το αλβανικό στοιχείο.

 Τα αλβανικά κόμματα υποστηρίζουν τη διαδικασία αυτή και υπάρχει ακόμη εργασία μέχρι να εφαρμοσθεί  στην πράξη μια τέτοια συμφωνία»


Ο Βίντσα πρόσθεσε ότι η πρόταση του, που ήταν «Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων», ήταν η πιο κατάλληλη και πιο ευνοϊκή για τους Αλβανούς αφού δεν καθόριζε κύρια ή δευτερεύουσα εθνότητα.


Η πρόταση αυτή είχε μια καθαρά γεωγραφική υπόσταση, τα Βαλκάνια.


Ο Βίντσα δήλωσε, επίσης, ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από τη δραστηριότητα του αλβανικού παράγοντα σε όλη τη διαδικασία επίλυσης του ονόματος με την Ελλάδα.


«Ο αλβανικός παράγοντας  στα Σκόπια και η κυβέρνηση των Τιράνων σε αυτήν τη διαδικασία ήταν  πολύ παθητικοί. Δεν ζητήθηκε τίποτε από αυτούς, δεν υπέβαλαν καμία πρόταση», κατέληξε.


(Στοιχεία lajmpress.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr