Η κυβέρνηση των Σκοπίων ενέκρινε τη συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα



Ιούνιος 18, 2018. 20:05

 Skopje.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων εξέτασε και ενέκρινε  σήμερα ένα νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας για το όνομα του κράτους  και τη στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, η οποία υπεγράφη χθες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων.


Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο για έγκριση. Για την έγκριση απαιτείται απλή πλειοψηφία, δηλαδή, περισσότεροι από τους μισούς παρόντες βουλευτές, με ελάχιστη απαρτία 61 βουλευτών, πράγμα  που σημαίνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 31 ψήφοι, για να επικυρωθεί η Συμφωνία.


Το έγγραφο πρέπει στη συνέχεια να υπογραφεί από τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ εντός 7 ημερών. Εάν ο αρχηγός του κράτους εκμεταλλευθεί το βέτο του, η συμφωνία θα επιστραφεί για δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται ήδη απόλυτη πλειοψηφία 61 ψήφων. Στην περίπτωση αυτή,  πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.


Η τελευταία λέξη για τη Συμφωνία θα είναι των πολιτών σε δημοψήφισμα που θα γίνει κατά τους μήνες Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.


Μέχρι το τέλος του έτους τα Σκόπια πρέπει να εγκρίνουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις.
Η χώρα θα ονομασθεί επίσημα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως προβλέπει η συνθήκη που υπογράφηκε την Κυριακή στις Πρέσπες.


Αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα ως μέρος των νότιων σλαβικών γλωσσών και η ιθαγένεια στα προσωπικά έγγραφα ως «Μακεδονική/ Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».


Το έγγραφο αναφέρει ότι οι δύο χώρες αποδέχονται μια διαφορετική ερμηνεία των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνες» που αναφέρονται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.


Για την Ελλάδα , αυτοί οι όροι συνδέονται με την περιοχή και τους ανθρώπους στο βορρά και με την αρχαία ιστορία. Για την πΓΔΜ, εννοούν την επικράτειά της, τη γλώσσα, τους ανθρώπους, τη δική της ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της.


Η Ελλάδα με τη σειρά της πρέπει να επικυρώσει τη συνθήκη στο Κοινοβούλιο και αναλαμβάνει να μην εμποδίζει την ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα στα οποία είναι μέλος η Ελλάδα.


(Στοιχεία από dnes.dir.bg)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr