Σκόπια: Αναλυτές σχολιάζουν την πολιτική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης



Ιούνιος 3, 2018. 21:53

Το αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι ένα νόμιμο δικαίωμα, αλλά είναι απαραίτητος ο εκδημοκρατισμός και οι αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματος, στο VMRO-DPMNE.  Αυτό είναι σχόλιο της Πρωτοβουλίας για τη Μεταρρύθμιση στο VMRO-DPMNE,  μετά την πολιτική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης.



Επιπρόσθετα, (η φράξια του VMRO-DPMNE) θεωρεί ότι από πλευράς στάσης, απέναντι στη διαφωνία του ονόματος, το κόμμα οφείλει να παρουσιάζει ρεαλισμό.


«Η θέση του κόμματος πρέπει να είναι ρεαλιστική και να διαμορφώνεται ανάλογα με τις περιστάσεις και τις ευκαιρίες που θα συναντήσουμε στο μέλλον», είπε ο Ιλίγια Ιλιόφσκι από την Πρωτοβουλία για Μεταρρύθμιση στο VMRO-DPMNE.


Στη χθεσινή πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση του VMRO-DPMNE, ο ηγέτης του κόμματος, Χριστιάν Μίτσκοσκι, ζήτησε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές μαζί με τις προεδρικές, οι οποίες πρέπει να γίνουν από τεχνική κυβέρνηση με τον πρόεδρο  της κρατικής εκλογικής επιτροπής από τις τάξεις της αντιπολίτευσης. Κάλεσε επίσης τους Αλβανούς να προσχωρήσουν στο κόμμα του και αφήσουν τον Ζάεφ.


Σχετικά με τη διαφωνία του ονόματος, ο Μίτσκοσκι, επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση δεν θα δεχθεί αλλαγή του Συντάγματος για το όνομα του κράτους.


Ο αναλυτής Άλμπερτ Μουσλίου, αναφέρει ότι μια αλλαγή του Συντάγματος είναι αδύνατη με μια τέτοια σύνθεση του Κοινοβουλίου.


«Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν περιμένει να γίνουν συνταγματικές αλλαγές άμεσα, με τη Συνέλευση αυτή, με τις τρέχουσες δυνάμεις που υπάρχουν στο Κοινοβούλιο. Εάν οι συνταγματικές αλλαγές αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων, πιστεύω ότι θα είναι η δεύτερη φάση.

»Κατά τη χθεσινή συγκέντρωση έγινε ένα είδους δοκιμής για την εδραίωση της ηγεσίας του VMRO-DPMNE. Η νέα ηγεσία δεν έχει λάβει ακόμη σοβαρές αποφάσεις.

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το όνομα, αναφέρομαι στην προσέγγιση των Αλβανών και η σχέση μαζί τους, γιατί το μεγαλύτερο τραύμα στο VMRO-DPMNE προήλθε από αυτήν και από την κακή διακυβέρνηση της πρώην ηγεσίας του», δήλωσε ο Μουσλίου.


Συγχαρητήρια για την  χθεσινή πολιτική συγκέντρωση έδωσε από τη σελίδα του στο Facebook ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι. Αν και δεν εμφανίσθηκε στη συγκέντρωση, την αξιολόγησε ως εξαιρετική και δυναμική.


Από το SDSM λένε ότι το αίτημα για πρόωρες εκλογές είναι μια μπλόφα και κατηγορούν τον Μίτσκοσκι ότι ακολουθεί τα χνάρια του Γκρούεφσκι.


(Στοιχεία από alsat-m.tv)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr