Η Ολλανδία λέει ‘ΌΧΙ’ στην έναρξη διαπραγματεύσεων για Αλβανία και ΣκόπιαΙούνιος 22, 2018. 09:48

Οι ελπίδες της Αλβανίας για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ μειώνονται. Το Ολλανδικό Κοινοβούλιο ψήφισε ‘ΟΧΙ’ στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.


 125 βουλευτές από την πλειοψηφία και την αντιπολίτευση ψήφισαν κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τα Σκόπια.


Η απόφαση του ολλανδικού κοινοβουλίου  σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις λήφθηκε το απόγευμα χθες μετά από συζήτηση. 


Η απόφαση δεν ήταν απροσδόκητη, όπως είχαν προειδοποιήσει οι Κάτω Χώρες, τους τελευταίους μήνες, και ακόμη και σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αλβανία δεν είναι έτοιμη, καθώς υπάρχουν προβλήματα με το έγκλημα και τη διαφθορά.


Ο Βαν ντε Χέλβετ, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) δήλωσε ότι γνωρίζει για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά αυτό δεν είναι λόγος παράλειψης των κριτιρίων. 


«Δεν υπάρχουν κριτήρια για την είσοδο νέου μέλους. Όσον αφορά τη δικαστική μεταρρύθμιση 800 δικαστών, μόνο δέκα από αυτούς έχουν περάσει μια δοκιμή. Με τίποτε δεν μπορούμε να πούμε ότι η χώρες Αλβανία και Σκόπια είναι έτοιμες για ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο βουλευτής Βερχόβεν στο ‘D66’.


 Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τη μεγαλύτερη ολλανδική εφημερίδα «De Telegraf»: «Οι Κάτω Χώρες αποκλείουν την ένταξη Αλβανίας και ‘Μακεδονίας’ στην ΕΕ».


Ωστόσο, η τελική απόφαση για την Αλβανία και τα Σκόπια θα ληφθεί στις 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, αλλά με τη σημερινή εξέλιξη της ολλανδικής ψήφου, οι πιθανότητες έχουν μειωθεί.


(Στοιχεία από shqiptarja.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr