Γαλλικό Πρακτορείο: “Τα Σκόπια πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχολικά ιστορικά βιβλία τους”



Ιούνιος 11, 2018. 15:06

Σκόπια.

Ο ιστορικός  Τοντόρ Τσεπρεγκάνοφ, αναφέρει ότι «η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας αναβίωσε τον ‘εθνικιστικό ρομαντισμό’» στη γιουγκοσλαβική δημοκρατία της ‘Μακεδονίας’, μια τάση που εντάθηκε κατά τη διάρκεια της εξουσίας του  εθνικού κόμματος – VMRO-DPMNE- με ιδιαίτερο σημείο τον τρόπο στον οποίο τα παιδιά να μαθαίνουν την ιστορία.


Αυτό αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο AFP, σε ανταπόκριση από τα Σκόπια, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι το βιβλίο της έκτης τάξης είναι αφιερωμένο στο «Μακεδονικό Κράτος του Φιλίππου Β΄», ενώ ο υιός του, ο Αλέξανδρος ο Γ΄ «κατάφερε να νικήσει τους Έλληνες», καθώς οι Έλληνες ‘απέρριψαν’ την κυριαρχία της Μακεδονίας.


Ο γαλλικός οργανισμός ειδήσεων αναφέρεται, επίσης, σε κείμενα ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Σκοπίων.


Έτσι, σε βιβλίο του 2010, στο Πανεπιστήμιο του Στιπ, αναγράφεται ότι «η Αρχαία Μακεδονία είναι μια περιοχή των Βαλκανίων στην οποία οι Μακεδόνες αποφάνθηκαν ότι δεν αποτελεί μέρος της Ελλάδας».


Το γαλλικό πρακτορείο εστιάζει την προσοχή του στο περιεχόμενο των σλαβικών βιβλίων των Σκοπίων από την περίοδο της πτώσης του Κομμουνισμού, μέχρι την εποχή του Νίκολα Γκρούεφσκι.


Ο Ντάμιαν Τοντορόφσκι, διδάσκαλος στο Μοναστήρι, δήλωσε στο δημοσιογράφο του AFP ότι «όλα τα βιβλία μετά το 2006  κάνουν πλύση εγκεφάλου και όχι εκπαίδευση» [„сите учебници по 2006 се перење на мозокот, а не образование“].


«Δεν υπήρχε ‘μακεδονικό κράτος’ μέχρι το 1945, λέει η μητέρα Σόνια Τραϊνόφσκα, για ποιο πράγμα μιλάμε; Δεν θα επιτρέψω  στο παιδί μου να αμφισβητεί μέσω του εθνικισμού  την ιστορική στρέβλωση».


Το γαλλικό πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, υποσχέθηκε να παραθέσει τα σχολικά βιβλία για αναθεώρηση στους ειδικούς, και όχι  στους πολιτικούς, αλλά είναι δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των παιδιών που γαλουχήθηκαν με αυτές τις ιδέες.


Η 28χρονη Νατάσα, δασκάλα στα Σκόπια, λέει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί να πρέπει να ‘ντρέπεται’ για το ποια είναι: «Ο Αλέξανδρος ήταν Μακεδόνας και φοβόμαστε να το πούμε γιατί ερεθίζει τους Έλληνες».


Ο συντάκτης του γαλλικού πρακτορείου  καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι ‘Μακεδόνες’ δεν θεωρούν ότι είναι Σλάβοι, αλλά «άμεσοι απόγονοι του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου (σαν να ζούνε στο 300 π.Χ.)


«Η Άνω Μακεδονία, μπορεί να είναι το νέο όνομα της χώρας, αλλά το εθνικό αφήγημα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξει σε σχέση με το όνομα», σημειώνει το AFP.


(Στοιχεία από kanal5.com.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr