Διαπραγματεύσεις Αλβανίας Ελλάδας: Η Αθήνα θα ζητήσει συγνώμη από τους Αλβανοτσάμηδες;



Ιούνιος 22, 2018. 20:50

Αν και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, δεν εμπεριέχουν αναφορά στο λεγόμενο ‘ζήτημα των τσάμηδων’, εντούτοις πηγή από υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων δήλωσε στην Report TV ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Αθήνα στο τελικό κείμενο να προστεθεί μια φράση, όπου η ελληνική πλευρά με κάποιο τρόπο να αναφέρει ότι λυπάται για τα δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος που έχουν ενθαρρύνει το μίσος και τον εκτοπισμό ανθρώπων από τα σπίτια τους στην περιοχή της Ηπείρου, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


Η ίδια πηγή (συνεχίζει το δημοσίευμα) δήλωσε ότι το αίτημα αυτό της αλβανικής πλευράς έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Εξωτερικών  της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά. 

Αναφέρεται, επίσης, ότι στη συμφωνία για αυτό το σημείο έχει επικοινωνήσει με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.


Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, ακόμη και αν αποφευχθεί αναφορά στο ζήτημα των Αλβανοτσάμηδων θα υπάρχει έκφραση λύπης για το παρελθόν που έχει τροφοδοτήσει το μίσος μεταξύ των κοινοτήτων και μειονοτήτων που ζούσαν στην Ελλάδα, που τους ανάγκασε να μεταναστεύσουν από τη γης τους. (Χωρίς αναφορά σε ‘τσάμηδες’).


Επιπλέον, μια ενδιαφέρουσα πρόταση που θα συμπεριληφθεί στην αναμενόμενη συμφωνία αναφέρει ότι «Η  Ελλάδα παροτρύνει τους εκτοπισμένους να στραφούν στα δικαστήρια για να ανακτήσουν τα δικαιώματά τους ως Έλληνες πολίτες» (σημείωση: όχι ως Αλβανοί).


Αυτή η ρήτρα έρχεται ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για την κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης, η οποία δήμευσε τα περιουσιακά στοιχεία των απελαθέντων Αλβανοτσάμηδων και ανοίγει έτσι έναν νόμιμο τρόπο να αναζητήσουν μέσω της δικαιοσύνης  τα δικαιώματά τους, αναφέρει το αλβανικό κείμενο.


(Στοιχεία από gazetatema.net)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr