Ζόραν Ζάεφ: Η διαφωνία του ονόματος θα επιλυθεί πολύ σύντομα



Ιούνιος 7, 2018. 21:15

Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα ότι η διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα θα επιλυθεί πολύ γρήγορα.


Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, πότε θα γίνει η αναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, ο Ζάεφ απάντησε ότι η κλήση ίσως γίνει από την πλευρά της «Μακεδονίας», αλλά η ακριβής ώρα ή ημερομηνία είναι άγνωστη.


«Μπορεί εμείς να επικοινωνήσουμε με την Αθήνα και ελπίζω ότι θα είναι πολύ σύντομα. Δεν θα κάνω άλλα σχόλια εκτός από την κοινή δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Μας λέει ότι είμαστε πραγματικά πολύ κοντά (στην επίλυση), αλλά είναι σημαντικό αυτή να είναι βιώσιμη και διαρκής και να είναι εκατό τοις εκατό ασφαλής για τις επόμενες γενεές και να οικοδομήσουμε τη φιλία με τη συμφωνία που θα επιτύχουμε. Όπως βλέπετε, παραμένω αισιόδοξος, αν και είναι δύσκολο αυτό, είναι πολύ ευαίσθητο και πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Ζάεφ από το δήμο Ζέλινο, όπου παρακολούθησε τη διαδικασία μια επένδυσης, για την κατασκευή μιας μονάδας ανακύκλωσης ελαστικών.


Ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι θα ήθελε το τηλεφώνημα να γίνει αύριο, γιατί υπάρχει μια περίοδος μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν η Σύνοδος των Υπουργών στις 25 και 26 Ιουνίου και όπως είπε αυτές είναι οι προθεσμίες και λόγω αυτών των προθεσμιών αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα η διαμάχη του ονόματος.


«Προσπαθούμε πραγματικά να ξεκινήσουμε  γρηγορότερα, αυτό που θα κάνουμε να το μάθουν και τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και των Κάτω Χωρών και όλες οι άλλες σημαντικές χώρες, οι οποίες θα ενθαρρύνουν με μια θετική απόφαση που τόσο αναμένει η «Μακεδονία»,   είμαστε υποψήφια χώρα από το 2005 με επτά καθαρές συστάσεις, ώστε να πάρουμε, τελικά,  μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ζάεφ.


Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εάν επιτευχθεί η συμφωνία του ονόματος, και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου, η μακρόπνοη πρόσκληση για πλήρη ένταξη στη Συμμαχία θα παραδοθεί και η επικύρωση θα αρχίσει στα κοινοβούλια των κρατών μελών.


(Στοιχεία από sitel.com.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr