Σκόπια: Αύριο η επικύρωση στο Κοινοβούλιο της συμφωνίας με την Ελλάδα




Ιούνιος 19, 2018. 16:17.

Το κοινοβούλιο των Σκοπίων θα επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα την Τετάρτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων που επικαλείται την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας

Οι αρχικές ανακοινώσεις ήταν ότι η επικύρωση θα μπορούσε να γίνει μέχρι το τέλος της ημέρας, έχοντας κατά νου ότι η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες των 



επιτροπών ή στην κοινοβουλευτική σύνοδο για τη συμφωνία.

Νωρίτερα την Τρίτη, οι βουλευτές με ψήφους 69 υπέρ και 40 κατά, ψήφισαν για την ανάγκη υιοθέτησης του σχεδίου νόμου για την επικύρωση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα.


Διαφωνία κυβερνητικού βουλευτή


Ο βουλευτής Φέριντ Μούχιτς, ήταν ο μόνος από την κυβερνώσα πλειοψηφία που ψήφισε «κατά» της ανάγκης να εγκριθεί το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας. Δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε συμφωνία για το όνομα.

Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού του, ψήφισαν ενάντια και δεν θα συμμετάσχουν στην έγκριση του σχεδίου νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας.


Σύντομη διαδικασία

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ εξήγησε την ανάγκη ψήφισης αυτού του νόμου μετά από συντομευμένη διαδικασία ενώπιον των βουλευτών.


Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για την υιοθέτηση του κοινοτικού δικαίου στα πλαίσια των πολιτικών κριτηρίων στον τομέα της περιφερειακής συνεργασίας και των διεθνών υποχρεώσεων. 


Η προθεσμία για την έγκριση είναι η 22α Ιουνίου και  ο Ντιμίτροφ τόνισε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές και τις ευρω-ατλαντικές προοπτικές της χώρας είναι υπερβολικά αναγκαίο να υιοθετηθεί μια σύντομη διαδικασία.


«Το Συμβούλιο του Ιουνίου είναι μπροστά μας, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών θα συναντηθούν στις 25 και 26 Ιουνίου  και η Σύνοδος θα διεξαχθεί στις 28 Ιουνίου.
Αυτές οι ημερομηνίες είναι καθοριστικές για την ευρωπαϊκή προοπτική  της χώρας μας και εξαρτώνται από την επικύρωση της  συμφωνίας. Για να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα, προτείνουμε στο Κοινοβούλιο να αποφασίσει την έγκριση του νομοσχεδίου με συντομευμένη διαδικασία. Η επικύρωση ανοίγει τη δυνατότητα για τους πολίτες να δηλώσουν τις προθέσεις τους στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου», δήλωσε ο Ντιμίτροφ.


(Στοιχεία από netpress.com.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr