«Η Αλβανία είναι το ιδανικό μέρος για στρατόπεδα προσφύγων»




Ιούνιος 26, 2018. 23:32


Η Λιβύη δεν δέχθηκε τη δημιουργία καταυλισμών προσφύγων στο έδαφός της, τώρα η πιο πιθανή επιλογή παραμένει η Αλβανία.


Παρά το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση αντιτίθεται σθεναρά, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να γράφουν ότι η Αλβανία είναι μια πιθανή  περιοχή για τη δημιουργία αυτών των στρατοπέδων.


Το  γερμανικό περιοδικό ‘Focus’ που εκδόθηκε πριν από λίγες ώρες γράφει ότι αυτή η ιδέα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Σαββατοκύριακου όταν θα ανοιχθεί το θέμα των μεταναστών.


Το περιοδικό απαριθμεί πολλούς λόγους για τους οποίους η Αλβανία είναι το καλύτερο μέρος για αυτούς που ζητούν άσυλο.


Α. Η Αλβανία βρίσκεται στη Μεσόγειο, αλλά και στον ‘κλασικό’ δρόμο των μεταναστών προς την Ευρώπη. Θα ήταν ένα σωστό μέρος να προσεγγίζουν τα πλοίο με τους πρόσφυγες.


Β. Σταθερότητα. Σε αντίθεση με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν σταθερές δημοκρατικές δομές.


Γ. Έναρξη Διαπραγματεύσεων. Αν και δεν αποτελεί μέρος της ΕΕ, μπορεί να ασκηθεί πολιτική πίεση στην Αλβανία για τη δημιουργία Κέντρων Ασύλου. Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοχλός για την ΕΕ.


Δ. Κανόνες Ασύλου δεν ισχύουν στην Αλβανία. Αυτό είναι ένα καλό πλεονέκτημα. Επειδή η Αλβανία δεν είναι μέλος της ΕΕ, οι κανόνες Σένγκεν δεν ισχύουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατός ο έλεγχος των συνόρων.


Ε.  Τρέχουσα εργασία. Η Αλβανία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του ελέγχου των συνόρων μέσω της υπηρεσίας Frontex.


ΣΤ. Ανθρώπινα δικαιώματα για τους μετανάστες. Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ λέει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται καλά στην Αλβανία. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι η Αλβανία είναι η σωστή τοποθεσία.


Αλλά το περιοδικό γράφει ότι ο σκεπτικισμός του πληθυσμού είναι αντίθετος με τη υποδοχή προσφύγων.


«Ο αλβανικός πληθυσμός είναι σαφές ότι δεν αποδέχεται την ιδέα της άφιξης των προσφύγων, ακόμη και για τον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ και αναδιανομή. Στο πλαίσιο αυτό, η αλβανική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για να ασκήσει πίεση  στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα- με εν μέρει τραγελαφικές καταστάσεις.


 Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έφερε 600 τρομοκράτες  από το Ισλαμικό κράτος. Άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης πυροδότησαν  τη ξενοφοβική συζήτηση ότι  η κυβέρνηση θέλει να κάνει τους Αλβανούς μειονότητα στη δική τους χώρα.

Η κυβέρνηση Ράμα απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες.


(Στοιχεία από lapsi.al)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr