Ζόραν Ζάεφ: «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας» είναι το όνομα της χώρας



Ιούνιος 12, 2018. 21:28

«Η Ελλάδα και η πΓΔΜ κατέληξαν σε συμφωνία για το όνομα της Μακεδονίας, μετά από μια διαμάχη ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος 27 ετών. Νέο όνομα: Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, γράφει η σερβική b92 σε αναλυτική αναφορά της.

Το Twitter του Ζόραν Ζάεφ

Ο Ζάεφ δήλωσε ότι αυτή η λύση που επιτεύχθηκε μετά από πολυετή διαμάχη με την Ελλάδα, εγγυάται την εθνική ταυτότητα και την πρόοδο της χώρας.


Σε συνέντευξη Τύπου, όπου εμφανίσθηκε με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης του, ο Ζάεφ δήλωσε ότι το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα έχει γενική χρήση, και θα γίνει μια τροποποίηση στο Σύνταγμα της χώρας.


«Δεν υπάρχει πλέον η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε ο Ζάεφ, προσθέτοντας ότι η συμφωνία με την Ελλάδα προβλέπει την επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας χωρίς υποσημειώσεις και εγγυάται την μακεδονική εθνικότητα  και πολιτιστική ταυτότητα του έθνους. 


Με αυτόν τον τρόπο, λέει, είναι εγγυημένη και η ασφάλεια της χώρας.


«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτήν την ευκαιρία με τόλμη και θάρρος και δεν θέλουμε να έχουμε μια νίκη, αλλά μια ιστορική, αιώνια λύση στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας. Στα χέρια μας,  είναι το κλειδί για το άνοιγμα της οικονομικής προοπτικής και της καλύτερης ζωής των πολιτών της Μακεδονίας. Αυτή η λύση ενισχύει την εθνική ταυτότητα», δήλωσε ο Ζάεφ.


Ανέφερε ότι η συμφωνία θα παρουσιασθεί σε όλες τις σχετικές πολιτικές οντότητες της Μακεδονίας  και θα υπογραφεί από εκπροσώπους των δύο κυβερνήσεων, ακολουθούμενη από την επικύρωση και από τα δύο κοινοβούλια.


Ο Ζάεφ επεσήμανε ότι προβλέπεται επίσης η διεξαγωγή δημοψηφίσματος το φθινόπωρο, κατά το οποίο οι Μακεδόνες πολίτες θα ψηφίσουν για το νέο όνομα της χώρας τους.


«Είμαι πεπεισμένος ότι το δημοψήφισμα για το νέο όνομα θα επιτύχει και ότι οι περισσότεροι πολίτες θα πουν ναι», είπε ο Ζάεφ.



Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία προσφέρει ελπίδα για μια καλύτερη προοπτική για τη Μακεδονία, η οποία, σύμφωνα με την τρέχουσα ηγεσία του κράτους, θα καταστεί δυνατή η διαπίστωση ότι η λύση που επιτεύχθηκε για το πρόβλημα των δύο δεκαετιών ανοίγει το δρόμο της Μακεδονίας προς την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.



Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την γειτονική χώρα για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίαςς, οπότε αργότερα ο Μακεδόνας ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε ότι το νέο όνομα της χώρας ήταν «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας», γράφει το δημοσίευμα.



(
Στοιχεία από b92.net)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr