Ό Έντι Ράμα έτοιμος να δεχθεί το αίτημα των ΗΠΑ για προστασία των μαχητών του ISIS



Ιούνιος 11, 2018. 00:08


Η Αλβανία θα καταστεί κέντρο συντονισμού για τους μαχητές που επιστρέφουν από το ‘Ισλαμικό κράτος’ στα Βαλκάνια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα στο συνέδριο εναντίον του βίαιου εξτρεμισμού, που έλαβε χώρα στα Τίρανα αυτήν την εβδομάδα, γράφει ο διευθυντής Συμβούλων Στρατηγικής της Μέσης Ανατολής Μασούντ Κονταμπαντέ.



Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεν έδωσε στη δημοσιότητα πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το σχέδιο ή τους όρους που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

 Αυτή η ασάφεια δημιούργησε μια κριτική για το γεγονός ότι ο Ράμα δεν ενημέρωσε το Κοινοβούλιο για αυτό το ζήτημα που έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα του, αλλά  και ότι ο ίδιος δεν είναι απολύτως σαφής.


Η Αλβανία έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να στεγάσει ανεπιθύμητους.


Το 2005, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν πέντε κρατούμενους από τον Κόλπο του Γκουαντάναμο.
Μεταξύ 2013 και 2016, η Ουάσιγκτον  έφερε 2.901 εκτοπισμένους εξτρεμιστές Μουτζαχεντίν Χαλκ (MEK) από το Ιράκ στην Αλβανία, η οποία προσπαθούσε να τους εκδιώξει από το 2003.


Τώρα, η διοίκηση Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει ότι η Αλβανία θα φιλοξενήσει μαχητές του ‘Ισλαμικού κράτους’ (ISIS, IS) που κατάγονται από την περιοχή των Βαλκανίων.


Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Μπαρδύλ Κολτσάκου, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας στην Αλβανία «έχουμε τη σωστή εμπειρία να συμβάλλουμε στη μελέτη και την αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών». 


Εάν οι MEK είχαν από-ριζοσπαστικοποιηθεί ο ισχυρισμός του Κολτσάκου θα ήταν αξιόπιστος, αλλά αυτοί δεν έχουν από-ριζοσπαστικοποιηθεί.


Το 2013, η Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον,  κατάργησε με ρεαλιστικό τρόπο τους MEK από τον κατάλογο των τρομοκρατών των ΗΠΑ για να επιτρέψει στα μέλη του, να αποστέλλονται σε τρίτες χώρες, ώστε να μπορέσει να διασωθεί το Ιράκ από αυτούς.


Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν τους δέχονταν λόγω του τρομοκρατικού παρελθόντος τους. Έτσι, η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησε να τους δεχθεί μόνο με την υπόσχεση της ίδρυσης ενός Ινστιτούτου από-ριζοσπαστισμού για την επανένταξη των εξτρεμιστών στην κοινωνία.


Αυτό δεν συνέβη. Ο ξεχωριστός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, έμεινε ανενεργός.


Με την ανάληψη του Ντόναλντ Τράμπ στην εξουσία των ΗΠΑ,  η νέα  διοίκηση αποποιήθηκε όλων των στοιχείων της κληρονομιάς του Μπαράκ Ομπάμα, και αυτό επέτρεψε τους ΜΕΚ να αναδιοργανωθούν. 

Η αναδιοργάνωση αυτή σήμαινε ότι οι ΜΕΚ θα συνέχιζαν να πολεμούν για μια βίαιη αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, όπως υποστηρίζεται από τους Ρούντι Γκιουλιάνι και Τζον Μπόλτον, που κατέχουν σήμερα θέσεις επιρροής στη διοίκηση Τραμπ.  Με τον τρόπο αυτό η Αλβανία κατέστη κράτος εχθρικού μετώπου για το Ιράν.


Η αναδιοργάνωση σημαίνει, ακόμη, ότι τα μέλη δεν πληρώνονται και δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα.

 Αυτό δηλώνει τη δημιουργία ενός κλειστού καταυλισμού σε απομακρυσμένο σημείο της χώρας, όπου οι αλβανικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν θα έχουν πρόσβαση. 

Με το δεδομένο ότι η Αλβανία δεν είναι εύκολο να απεμπλακεί από τις εγκληματικές ομάδες και τις μαφίες, οι μουτζαχεντίν ενεπλάκησαν σε εγκληματική δραστηριότητα.


Μεταξύ ορισμένων συλληφθέντων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τον περασμένο μήνα, ήταν δύο Ισραηλινοί συνδεδεμένοι με την ΜΚΟ ‘FARA’. Είναι η ίδια οργάνωση που ασχολήθηκε με την οικοδόμηση  κλειστής στρατιωτικής βάσης στην Μανέζ του Δυρραχίου, στην οποία οι ανώτεροι πολεμιστές και τα αρχεία των Μουτζαχεντίν μεταφέρθηκαν το περασμένο φθινόπωρο.


Ταυτόχρονα, φήμες διαδόθηκαν ότι οι χήρες και τα ορφανά των δολοφονηθέντων ισλαμιστών του ISIS θα μεταφερθούν σύντομα σε εγκαταλελειμμένα κτήρια των ΜΕΚ στην αλβανική πρωτεύουσα, Τίρανα.


Τέτοιες φήμες ρίχτηκαν εκείνη την εποχή. Τώρα φαίνεται ότι η αλήθεια είναι πολύ χειρότερη. Οι σημερινοί μαχητές του ‘Ισλαμικού κράτους’ θα σταλούν στην Αλβανία.


Ωστόσο, είναι πιθανόν οι ισλαμιστές του ISIS να ακολουθήσουν μια πορεία παρόμοια με τους Μουτζαχεντίν στην Αλβανία.


Οι Δυτικές Δυνάμεις είδαν τη Συρία και το Ιράκ να απομακρύνεται από την επιρροή τους. Η Χεζμπόλα κυβερνά τον Λίβανο και ένας άγριος πληθυσμός που συνδέεται με την πολιτική της Παλαιστίνης προκαλεί τη σταθερότητα στην Ιορδανία.


Πρόκειται για αβέβαιους καιρούς στη Μέση Ανατολή. 

Ορισμένα άτομα στις δυτικές δομές εξουσίας έχουν ανοίξει τη δυνατότητα δημιουργίας μυστικής μισθοφορικής δομής για να προκαλέσου νέο χάος και βία.


Αν οι Μουτζαχεντίν υπήρξαν ένα χρήσιμο εργαλείο για την επιδείνωση του Ιράν, οι πρώην μαχητές του ISIS μπορούν  με την κατάλληλη εκπαίδευση να καταστούν μια παρόμοια δύναμη ενάντια σε άλλες ριζοσπαστικές χώρες της Μέσης Ανατολής.


Αν και ο Τζον Μπόλτον τόνισε πρόσφατα ότι η αλλαγή καθεστώτος εναντίον του Ιράν βρίσκεται τώρα έξω από την ατζέντα της διοίκησης Τραμπ, η συνεχιζόμενη υποστήριξη των Μουτζαχεντίν απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Επομένως,αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αλβανίας. Η Δύση πρέπει απαντήσει επειγόντως «τι πρέπει να γίνει με το Ισλαμικό κράτος».


[Αρχικός τίτλος του άρθρου: Οι ΗΠΑ αναγκάζουν την Αλβανία να δεχθεί τους μαχητές του ISIS μετά την υποδοχή των Μουτζαχεντίν]



(Στοιχεία από το αλβανικό Βold Νews)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr