Αλβανική TV: Ο πρόεδρος Μέτα κωλυσιεργεί στην υπογραφή της Θαλάσσιας Συμφωνίας με την Ελλάδα




Ιούνιος 15, 2018. 17:41

Τίρανα.

Η Reporter TV αναφέρθηκε στην 30λεπτη  συζήτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, την Τετάρτη το βράδυ.


Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση ο αρχηγός της κυβέρνησης ενημέρωσε τον πρόεδρο, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο και ζήτησε από τον Μέτα να προετοιμάσει την εξουσιοδότηση για την υπογραφή της συμφωνίας.



Ωστόσο, οι πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μέτα δήλωσε ότι δεν μπορεί να λάβει απόφαση τώρα, παρά το αίτημα του πρωθυπουργού για να μην χαθεί χρόνος.


Ο αρχηγός του κράτους, προκειμένου να είναι προσεκτικός στο θέμα αυτό, ζήτησε λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας. Λεπτομέρειες τις οποίες ο Ράμα διέθεσε σε ικανοποιητικό επίπεδο προκειμένου να πεισθεί ο πρόεδρος και να εγκρίνει την υπογραφή της συμφωνίας.


Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απρόθυμος να υπογράψει την εξουσιοδότηση, λόγω του ότι η χώρα δεν έχει ένα λειτουργικό Συνταγματικό Δικαστήριο έτοιμο για οποιαδήποτε περίπτωση, εάν οποιοσδήποτε παράγοντας στη χώρα ασκήσει προσφυγή για τη συμφωνία.


Η κίνηση του Ιλίρ Μέτα δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά πηγές από την Προεδρία αναφέρουν ότι ο αρχηγός του κράτους, δεν επιθυμεί να κρατήσει επάνω του όλο το βάρος και να εγγυηθεί τα εθνικά συμφέροντα και ενδέχεται να αναστείλει την εξουσιοδότηση  μέχρι την συγκρότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.


Μάλιστα, κατά τη διάρκεια εκδρομής του, μετά τη συνάντηση, ο Μέτα δήλωσε ότι ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που του είπε ο πρωθυπουργός, Ράμα.


«Στη χθεσινή συνάντηση με τον Ράμα συζητήσαμε τις εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά βρισκόμαστε σε μια διαδικασία λήψης περισσότερων λεπτομερειών προκειμένου η Προεδρία να λάβει απόφαση».


Όχι τυχαία, την ίδια ημέρα ο Μέτα ανέφερε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν.


Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί μόνο δύο γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων, ένας στα Τίρανα και ένας στην Αθήνα. Ωστόσο, για το τι διαμείφθηκε στις συναντήσεις αυτές, δεν έγινε γνωστό. Η αλβανική διπλωματία έδωσε στη δημοσιότητα ελάχιστες πληροφορίες, ενώ στην Ελλάδα ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν θα φύγει στις καλοκαιρινές διακοπές χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία με την Αλβανία.


(Στοιχεία από shqiptarja.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr