Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018

Σκόπια: «Πάνω από 320 Έλληνες διανοούμενοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών»
Ιούλιος 17, 2018. 09:26«Εμείς, αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί πολίτες, στηρίζουμε τη Συμφωνία, γιατί είμαστε κατά των εθνικισμών και των αναθεωρητισμών, γιατί είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής, αλληλέγγυας ευρωπαϊκής, βαλκανικής γειτονιάς, γιατί η Συμφωνία υπερβαίνει τις εθνικιστικές και θρησκευτικές εντάσεις», λέει το κείμενο που υπογράφεται πάνω από 320 Έλληνες διανοούμενους, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών πανεπιστημίων, δημοσιογράφων, συγγραφέων, για την υποστήριξη της Συνθήκης των Πρεσπών, σημειώνει η σλαβική ‘Σίτελ’ των Σκοπίων.


Προσθέτει:

Οι υπογράφοντες θεωρούν ότι η απόφαση μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της Ελλάδας «διασφαλίζει πλήρως τις ελληνικές θέσεις σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και «καθορίζει σαφώς το πολιτικό, ιστορικό και τα πολιτιστικά σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας ».


«Γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό της γειτονικής χώρας. Η επιβεβαίωση στη Συμφωνία της γλώσσας (όπως επί πάρα πολλές δεκαετίες έχει αναγνωρισθεί και από τη χώρα μας) και της ιθαγένειας της γειτονικής χώρας αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση της Ελλάδας για την οικοδόμηση ενός σταθερού μέλλοντος φιλίας και ειρήνης με τη «Βόρεια Μακεδονία». Η Ελλάδα, μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα σέβεται τις αποφάσεις και τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ», γράφει το κείμενο.


Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, συνολικά 326 άτομα έχουν υπογράψει το κείμενο μέχρι στιγμής και η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται, σημειώνει το δημοσίευμα.(Στοιχεία από sitel.com.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: