Οι Βούλγαροι κατέθεσαν στεφάνια σε μνημείο στη σκοπιανή Δοϊράνη



Ιούλιος 1, 2018. 21:12


Μέλη και υποστηρικτές του Βουλγαρικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπίων (ΒΠΣΣ) κατέθεσαν σήμερα στεφάνια και λουλούδια στο κατεστραμμένο μνημείο του Κωντσταντίν  Καβαρναλίεφ που σκοτώθηκε στις 23 Ιουνίου στη διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου (1913), γράφει το δημοσίευμα.



Στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο διορίσθηκε διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας του 3ου τμήματος πεζικού των Βαλκανίων.


Τις ημέρες εκείνες έξι τμήματα που διοικούνταν προσωπικά από τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄  της Ελλάδας επιτέθηκαν στο Κιλκίς στο  οποίο βρίσκονταν δύο βουλγαρικά συντάγματα.


Οι μάχες συνεχίσθηκαν επί τρεις ημέρες δίνοντας την ευκαιρία στον πληθυσμό της πόλης να την εγκαταλείψει, εννέα μήνες μετά την κατάληψή της από τον βουλγαρικό στρατό.

 Οι  Βούλγαροι κάτοικοι αποσύρθηκαν από το Κιλκίς χωρίς απώλειες και μετέβησαν στην Παλιά Βουλγαρία.



Μετά την υποχώρηση των βουλγαρικών συνταγμάτων προς τα βόρεια, τα ακολούθησε ο ελληνικός στρατός καταδιώκοντας τους  στη Δοϊράνη. 

Ο συνταγματάρχης Καβαρναλίεφ είχε μόνο δύο συντάγματα το 32ο και το 42ο  με συνολικά 3.000 μαχητές. Οι Έλληνες επιτέθηκαν με 42 χιλιάδες στρατιώτες. Ένας εναντίον τεσσάρων, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.


Ο γενναίος διοικητής σκοτώθηκε λίγες ώρες αργότερα στις 23 Ιουνίου 1913.

Το 1916 όταν η περιοχή βρέθηκε στο Βασίλειο της Βουλγαρίας, προς τιμήν του Κωνσταντίν Καβαρναλίεφ, ανεγέρθηκε μνημείο ύψους  επτά μέτρων στο σημείο που θάφτηκε ο συνταγματάρχης.


Το μνημείο βρίσκεται  σε έναν μικρό λόφο, δίπλα στο δρόμο προς το Βαλάντοβο, 3-4 χιλιόμετρα από την Παλιά Δοϊράνη. Στο μνημείο έχει την επιγραφή « Ο συνταγματάρχης Καβαρναλίεφ πέθανε για την ελευθερία και την πατρίδα- από το 9ο τμήμα του Πλέβεν».


Τελέσθηκε μνημόσυνο από στρατιωτικούς ιερείς,  παρουσία στρατιωτών από το 9η Διεύθυνση Πεζικού Πλέβεν.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο βουλγαρικός σύλλογος Σκοπίων ζήτησε από την κυβέρνηση την αποκατάσταση του βουλγαρικού μνημείου, αλλά ακόμη δεν έλαβε απάντηση.


(Στοιχεία από Татковина)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr