Σκόπια: Δηλώσεις του διευθυντή της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για το διάταγμα του ονόματος




Ιούλιος 1, 2018. 10:14

Σκόπια

Ο διευθυντής της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, Μάρτιν Κοστόφσκι δεν εξέδωσε τελική  απόφαση για το αν θα δημοσιευθεί ο νόμος για το όνομα και ο νόμος σχετικά με τη χρήση των γλωσσών, χωρίς την υπογραφή  του προέδρου του Κράτους, Γιόργκε Ιβάνο,  εάν αυτές οι δύο διατάξεις έχουν μόνο την υπογραφή του προέδρου  του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι.


Ωστόσο, σε ερώτησή του από το τηλεοπτικό κανάλι Alsat-M, ο Κοστόφσκι δήλωσε  ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι σχεδόν βέβαιο, εάν ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν υπογράψει το διάταγμα που αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα, όταν για δεύτερη φορά ψηφισθεί από κοινοβούλιο.


«Θα ακολουθήσω όλους τους θετικούς νομικούς κανονισμούς της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’, αλλά η δημόσια επιχείρηση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ως θεσμικό όργανο δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις προχωρημένες και προοδευτικές διαδικασίες στις οποία ξεκινά η ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’», είπε ο διευθυντής Κοστόφσκι.


Η απάντηση αυτή του Κοστόφσκι έρχεται μόνο μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Ταλάτ Τζαφέρι ότι εάν ο Ιβάνοφ δεν υπογράψει τους δύο νόμους, μόνο με την υπογραφή του θα υποβληθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προς δημοσίευση.


Η στάση αυτή υποδηλώνει ότι το ζήτημα έχει συμφωνηθεί με διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού.


Ο αρχηγός του VMRO-DPMNΕ, ανακοίνωσε χθες την έναρξη ποινικής διαδικασίας, εάν οι νόμοι δημοσιευθούν χωρίς την υπογραφή του αρχηγού του κράτους.


Οι εμπειρογνώμονες επανειλημμένα έχουν σχολιάσει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ οι νόμοι δημοσιεύονται με διάταγμα που έχει υπογραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον πρόεδρο της Συνέλευσης.


Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενη δημοσίευμα χωρίς την υπογραφή του Ιβάνοφ, θα σήμαινε παραβίαση του Συντάγματος.


Αλλά, ταυτόχρονα, οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι το Σύνταγμα παραβιάσθηκε, ήδη, από τον Πρόεδρο.

Ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει  το διάταγμα για τη χρήση των γλωσσών, που ψηφίσθηκε με πλειοψηφία για δεύτερη φορά από το Κοινοβούλιο, αλλά παρόλα αυτά αρνήθηκε να τον υπογράψει.


(Στοιχεία από alsat-m.tv)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr