Σκόπια: Η κυβέρνηση περιμένει επίσημη πρόσκληση από το ΝΑΤΟ



Ιούλιος 8, 2018. 21:20

Την πρόσκληση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στη Συμμαχία, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα λάβει προσωπικά από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργ την Πέμπτη στις 13:30, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.

Αυτό είναι τουλάχιστον την ατζέντα της κυβέρνησης, όπως έχει αποσταλεί σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους που θα ακολουθήσουν την εκδήλωση.


Η διήμερη διάσκεψη κορυφής των επικεφαλής  των χωρών του ΝΑΤΟ θα αρχίσει την Τετάρτη.
Για την Πέμπτη ανακοινώθηκε  ότι θα γίνει η κεντρική συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και στη συνέχεια θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.


Στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ και η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα.


Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα, υποδεικνύουν ότι η ‘Μακεδονία’ θα λάβει πρόσκληση, επειδή η χώρα προσπαθεί να επιλύσει τη διαφωνία του ονόματος.
Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τον Ζάεφ, όταν τον καλωσόρισε στη Συμμαχία και εξήγησε με ακρίβεια τη διαδικασία ένταξης.


«Είμαι πεπεισμένος ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα το πράξουν όταν θα συναντηθούν τον Ιούλιο και θα καλέσουν τη ‘Μακεδονία’ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης. Στη συνέχεια, θα έχουμε συνομιλίες πρόσβασης που συνήθως διαρκούν αρκετούς μήνες και αν ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες στη χώρα, θα μπορέσουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ.


»Αυτό σημαίνει ότι μόλις ολοκληρώσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες, θα υπογράψουμε ένα πρωτόκολλο πρόσβασης και τότε αυτό το πρωτόκολλο προσχώρησης θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.


»Έτσι, όλα αυτά μπορούν να πάνε πολύ γρήγορα. Μιλάμε για μήνες. Από τη στιγμή που η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα οριστικοποιήσει τη συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα, στη συνέχεια θα μπορεί  να κληθεί με το νέο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».


Μετά την πολυαναμενόμενη πρόσκληση, η ‘Μακεδονία’  θα περάσει από την ευαίσθητη φάση της κατά τους προσεχείς μήνες.


Για την πλήρη ένταξη στη Συμμαχία απαιτείται επιτυχημένο δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές, μια εργασία για την οποία, τουλάχιστον προς το παρόν,  δεν υπάρχει ορατός διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη χώρα, σημειώνει το δημοσίευμα.




(Στοιχεία από alsat-m.tv)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr