Ισραήλ: Ο ΥΠΑΜ προτείνει θανατική ποινή για φυλακισμένους Παλαιστίνιους



Ιούλιος 25, 2018. 21:27


Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, προέτρεψε την Τετάρτη τους συναδέλφους υπουργούς να εγκρίνουν νομοσχέδιο που επιβάλει τη θανατική ποινή για καταδικασθέντες παλαιστίνιους δολοφόνους ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για το Ισραήλ να είναι περισσότερο διαφωτισμένο από τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.



Οι υπουργοί είχαν προγραμματίσει να ψηφίσουν για το νομοσχέδιο σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργότερα την ίδια μέρα.


«Τέλος, θα αποφασισθεί το νομοσχέδιο για τις θανατικές ποινές για τρομοκράτες», ανέφερε ο Λίμπερμαν στο Twitter.


«Είμαι βέβαιος ότι οι  συνάδελφοι υπουργοί κατανοούν ότι χρειάζονται όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


«Ένας τρομοκράτης που σφαγιάζει μια οικογένεια δεν θα πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του», συνέχισε ο Λίμπερμαν. «Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε πιο διαφωτισμένοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ιαπωνία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».


Παρόλο που η θανατική ποινή υπάρχει τυπικά στο ισραηλινό δίκαιο, εφαρμόσθηκε μόνο μία φορά το 1962 στην περίπτωση του ναζιστή αξιωματικού Αντόλφ Άιχμαν, ενός από τους αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος.


Είναι τεχνικά αποδεκτή σε περιπτώσεις μεγάλης προδοσίας, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις βάσει του στρατιωτικού νόμου που ισχύει στο πλαίσιο του Στρατού και της Δυτικής Όχθης, αλλά δεν εφαρμόζεται.


Ο επικεφαλής των Σεφαρδιτών ραβίνος Γιτζάκ Γιόσεφ, δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την τιμωρία που προτείνει ο Λίμπερμαν,  αναφέροντας αντιρρήσεις από αξιωματούχους της Σιν Μπετ, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα έθεταν σε κίνδυνο τις ζωές των Εβραίων σε όλον τον κόσμο, οι  οποίοι θα μπορούσαν να απαχθούν και να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό αντικείμενο με αντάλλαγμα τρομοκράτες που  θα επρόκειτο να εκτελεσθούν.



(Στοιχεία από timesofisrael.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr